IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google затваря "лабораторията" си

Причината за закриването на Google Labs е, че от компанията "искат да се съсредоточат" върху по-малко на брой, но по-перспективни проекти

15:25 | 22.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До този момент Google беше една от интернет компаниите, които много обичаха да експериментират. Много идеи се изпробваха открито, а доста от тях не издържаха изпита на дългогодишната тестова фаза, пише в свой материал германското списание Spiegel. Известно е, че фирмата разрешава на своите разработчици да използват около 20% от работното си време за свои проекти. А в момента в експерименталната секция Google Labs има 56 проекта, от триизмерен атлас на човешкото тяло до инструмент за внасяне на диакритични знаци в арабския език.

Сега обаче Google обяви, че планират за закрият подразделението си Google Labs. Цел на тази мярка е компанията да се концентрира върху по-малко на брой проекти, които да реализира по-бързо. Експериментите с най-добър потенциал за реализация ще бъдат интегрирани към съответните продукти. Мобилните приложения ще бъдат вкарани в Android Market, но все пак "в много случаи" това ще е краят за съответния проект, признава Google в корпоративния си блог.

Анализаторите отбелязват, че в рамките на платформата Google Labs са създадени много интересни и оригинални проекти. Сред тях са Google Body, Google Scribe, Art Project, Intersection Explorer и много други. 

Още през миналата седмица един от основателите на компанията и сегашен изпълнителен директор Лари Пейдж заяви по повод новата социална мрежа Google+, че концернът възнамерява “да опрости и подреди” своята продуктова линия. През следващите години Google възнамерява да се фокусира върху проекти, които се разглеждат като ключови за компанията.

Не за първи път Google е закривала свои проекти, включително и такива, които се ползват с голяма популярност. Само преди месец компанията обяви планове за прекратяване на Google Health и Google PowerMeter – два проекта, които някога се разглеждаха като доста амбициозни.

С помощта на стартиралата през май 2008 г. Google Health потребителите можеха да съхраняват в глобалната мрежа свои медицински данни (информация за здравно състояние, рецепти и т.н.) и да предоставят достъп до тази информация на други лица.

Идеята на лансираната през 2009 г. Google PowerMeter беше да се предостави инструмент, с помощта на който потребителите да могат да следят потреблението на електроенергия в своя дом от всяка точка с връзка към интернет. Google PowerMeter ще бъде спрян на 16 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още