IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft иска да набере до 1 млрд. долара в нов кръг на финансиране

Транспортната компания е изправена пред агресивната конкуренция на Uber

16:32 | 21.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Lyft Facebook page</em></p>

Снимка: Lyft Facebook page

Транспортната компания Lyft планира да набере до 1 млрд. долара в рамките на нов кръг на финансиране, сочат документи, цитирани от Bloomberg. Според анализаторите този кръг може рязко да увеличи оценката на най-големия конкурент на Uber Technologies в САЩ.

Lyft не посочва в документите колко средства е събрала, нито кой е инвестирал до момента в рамките на кръга. Не са известни и детайли относно пазарната ѝ оценка. Финансовият анализатор Свен Уебър твърди, че преди този ход оценката на фирмата е била 4,5 млрд. долара, докато Джъстин Байерс от VC Experts смята, че тя е близо до 3,9 млрд. долара.
При предишния си кръг на финансиране Lyft беше оценена на 2,5 млрд. долара, а това се случи през март.

Най-новият кръг включва известна защита за новите инвеститори, включително предоставянето на допълнителни акции, ако акциите на компанията се с по-малка стойност при първично публично предлагане.

Документите за набирането на средства, подготвени от Credit Suisse Group, показват, че компанията води преговори за 500 млн. долара, писа Bloomberg миналия месец. Говорителят на Lyft отказва да коментира въпроса.

Цената на обикновените акции на компанията в момента е 26,79 долара според документите. Това е повече спрямо предходната цена от 19,44 долара, коментира Байерс.

Lyft е изправена пред агресивната конкуренция на Uber, която наскоро подаде документи за набирането на 2,1 млрд. долара, за да достигне оценка от 62,5 млрд. долара. Разминаванията в оценките отразяват позицията на Uber в САЩ и нейните глобални амбиции.

Lyft загуби 127 млн. долара през първата половина на 2015 г. и генерира приходи от 46,7 млн. долара, сочат документи, разгледани от Bloomberg. Компанията обяви миналия месец, че е спечелила пазарен дял на ключови пазари като Сан Франциско. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още