IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft купува LinkedIn за 26,2 млрд. долара *

Акциите на бизнес мрежата скочиха с 50% след обявяването на новината

15:54 | 13.06.16 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft купува професионалната социална мрежа LinkedIn за 26,2 милиарда долара, като в сделката няма да има включено плащане с акции, а само с пари, обявиха двете компании, цитирани от MarketWatch. 

Новината, обявена в понеделник следобед, веднага изстреля акциите на LinkedIn с 48% в предборсовата сесия. Сделката е една от най-големите в историята на Microsoft.

Концернът обяви, че ще плати 196 долара за акция, което представлява премия от 50% спрямо затварянето на сесията в петък. Microsoft ще финансира сделката чрез емитиране на нов дълг.

Предложението оценява LinkedIn на около 91 пъти над печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация, показват данни на Bloomberg. Това е най-високият подобен параметър за поглъщане, оцнявавано на над 5 млрд. долара през тази година, показват данните.

Социалната мрежа ще запази своята марка, култура и независимост, а Джеф Уайнър ще остане на поста изпълнителен директор. Той ще докладва на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.„Заедно можем да ускорим растежа на LinkedIn", обяви Надела. 

Очаква се сделката да бъде приключена  до края на календарната година. 

Акциите на LinkedIn, които се обезцениха с 42% от началото на годината досега, скочиха с 47% до 193,25 долара за брой в ранната сесия. Книжата на Microsoft се обезцениха с 4,2%.

Компаниите очакват да осъществят благодарение на сделката икономии в размер на 150 млн. долара на година до 2018 г. LinkedIn ще плати обезщетение от 725 млн. долара, ако се откаже от трансакцията.  

„Днес няма един източник на истината за индивидуалните профили - данните са често разпръснати в много крайни точки, често с остаряла или непълна информация", заяви Microsoft в своя презентация за инвеститорите. „В бъдеще професионалните профили ще бъда единни и точните данни ще се показват в точното време в дадено приложение, било то Outlook, Skype, Office, или на друго място".

Microsoft обяви, че очаква LinkedIn, която ще бъде част от нейното поделение „Производителност и бизнес процеси“, да има минимално отрицателно въздействие – от около 1% от коригираната печалба за фискалните 2017 и 2018 години. Очаква се през 2019 г. благодарение на сделката да се увеличи печалбата на акция на Microsoft.

*Актуализирано в 16,55 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 8 rate down comment 1
verimg
преди 7 години
Това е не лоша, а зла новина за регистриралите се. Линкедин беше доста смешна мрежа, но все пак се намираха стойностни мнения. Сега ще обърнат всичко на реклама и стойностните хора със сигурност ще се изтеглят оттам. Има алтернативни професионални мрежи. Микромеките завладяват и източват всичко, за да се правят на благотворители после , грозна история. Открай време схемата е била такава при тях - добри са, не можем да ги конкурираме щото сме льльовци, тогава ще ги купим, за да си пробутваме нашите бози.Нищо, идва време за истински професионални мрежи, а фейсбуци и подобни да си стоят в сферата на безкрайната задължителна телевизия пълна с реклами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 6
ksarax
преди 7 години
Добра мрежа беше. След Microsoft......Справка Skype
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 5
Sisyph
преди 7 години
Това защо ми прилича на източване?50% над борсовата цена не изглежда изгодна сделка. При това за фирма, която има сериозни проблеми.Няма да е изненада, ако ефекта е подобен на този от придобиването на Нокия.Някой ще спечели много, но едва ли това ще са акционерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
А за скайп да не говорим..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 3
deant
преди 7 години
някой да се сеща за нещо, което МС са купили и не се е скапало под тяхното управление? Дори Уиндоуса (лично тяхно производство) им лека полека върви надолу с тези измислени насилствени ъпдейти и кражби на на данни от потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
Има си недостатъци, но твоите доводи са смешни пред тия пари и ТОВА ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И НЕ САМО!!! ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ПАРИ СА 26 МЛРД. ДОЛАРА?????? Въобще, може ли такива коментари!!!Как да ме следи, НЯКОИ КАТО СЪМ КРИПТИРАН ИМА СИ ДАРК НЕТ, ИМА СИ ТОР, ИМА СИ Линукс, мога да остана анонимен винаги, въпреки, твоите съображения, примерно:https://tails.boum.org/news/version_2.0/index.en.htmlВъобще в какъв свят живеете Вие !!????? :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Цвета на амбициозното и образовано човечество е събран в линкедина :Dржунемагу :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Това, че ти вярваш на някой друг да ти пази личните ти данни, си е лично твой проблем ;-).Аз на такива скамъри като linkedin или майкрософт гледам да не им давам много.Законите по отношение на личните данни, за някои служби са врата в пустиня. Единственото което ги дразни (същите тия служби) е криптирането. Помисли (ако можеш) защо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Заповядай, ето ти ги на далеч по евтина цена: http://motherboard.vice.com/read/another-day-another-hack-117-million-linkedin-emails-and-password
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
то го е замязало на фейсбук тоя линкедин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още