IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft купува LinkedIn за 26,2 млрд. долара *

Акциите на бизнес мрежата скочиха с 50% след обявяването на новината

15:54 | 13.06.16 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft купува професионалната социална мрежа LinkedIn за 26,2 милиарда долара, като в сделката няма да има включено плащане с акции, а само с пари, обявиха двете компании, цитирани от MarketWatch. 

Новината, обявена в понеделник следобед, веднага изстреля акциите на LinkedIn с 48% в предборсовата сесия. Сделката е една от най-големите в историята на Microsoft.

Концернът обяви, че ще плати 196 долара за акция, което представлява премия от 50% спрямо затварянето на сесията в петък. Microsoft ще финансира сделката чрез емитиране на нов дълг.

Предложението оценява LinkedIn на около 91 пъти над печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация, показват данни на Bloomberg. Това е най-високият подобен параметър за поглъщане, оцнявавано на над 5 млрд. долара през тази година, показват данните.

Социалната мрежа ще запази своята марка, култура и независимост, а Джеф Уайнър ще остане на поста изпълнителен директор. Той ще докладва на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.„Заедно можем да ускорим растежа на LinkedIn", обяви Надела. 

Очаква се сделката да бъде приключена  до края на календарната година. 

Акциите на LinkedIn, които се обезцениха с 42% от началото на годината досега, скочиха с 47% до 193,25 долара за брой в ранната сесия. Книжата на Microsoft се обезцениха с 4,2%.

Компаниите очакват да осъществят благодарение на сделката икономии в размер на 150 млн. долара на година до 2018 г. LinkedIn ще плати обезщетение от 725 млн. долара, ако се откаже от трансакцията.  

„Днес няма един източник на истината за индивидуалните профили - данните са често разпръснати в много крайни точки, често с остаряла или непълна информация", заяви Microsoft в своя презентация за инвеститорите. „В бъдеще професионалните профили ще бъда единни и точните данни ще се показват в точното време в дадено приложение, било то Outlook, Skype, Office, или на друго място".

Microsoft обяви, че очаква LinkedIn, която ще бъде част от нейното поделение „Производителност и бизнес процеси“, да има минимално отрицателно въздействие – от около 1% от коригираната печалба за фискалните 2017 и 2018 години. Очаква се през 2019 г. благодарение на сделката да се увеличи печалбата на акция на Microsoft.

*Актуализирано в 16,55 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 15 rate down comment 4
ratten
преди 7 години
то го е замязало на фейсбук тоя линкедин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
еми добре бе ето акцията е там current price 138$ айде ти си .... щом толкова ви кефи давайте. Мене па нит тея нит фейсбокуци и врабчето мое да ме впечатлят тва е виртуален надут въздух нищо реално днеска има потребители утре ги нема в друга платформа са избегали и черта ..... Ама с акцията на Еърбъс, Бойнг или Газпром, China Railways не стаат тея раоти щото нема къде да избегат юзърите там .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
да се опраат тези въздушните акции са като Еврофутбола може и да уцелиш като литне ама падне ли е като асандьора в Burj Al Arab ..... :)) На графиката голямото надолу е вълна А сега тече корективна вълна В и тряя да има С не съм смятал с колко фибо ала бала ама ше падне доста под 100 ако иска Безмитния да си купи после да не кае, че комуниста не му е казал ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 20
bgMan
преди 7 години
Това е най-добрата социална професионална мрежа в света. Аз бих платил и 50 милиарда ако ги имах и ми се удадеше случай да я купя. Там е събран цвета на образованото и амбициозно човечество.Колкото и пари да искат за нея си струва всеки цент. Въпрос на чест е за всеки професионалист да им и да си поддържа профила там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
глей графиката бре ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 19
DutyFree
преди 7 години
абдул и мише, какви неща приказвате и двамата, това ДОБРА НОВИНА,такива големи сделки не стават често, сигурно е и сигнал, към някои инвеститори и какво ли още не!! А личните данни, си имат регулации и законни, то да не ви е БГ ИЛИ РУСИЯ !!?? ХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 8
abdul
преди 7 години
Всичко това се плаща от ЕДНО правителство, което си купува лични данни.Цената вече няма значение, това е въпрос ...на "национална сигурност" :-)Играта за много хора вече е вабанк. Затова и трупат батальони на другия край на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
споко ве нали виде как от 250 слезнаха на 100 ... :)) после ше слезнат още веднъж на 50 и Микрософтци ше го лапнат по длибоко нема страшно, според графиката след тоя голем прът следва корективно нагоре и после още една тояга надоле .... :)) И без тва квот пипнат Микрософта и става дармадан така, че ич не ги жали ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 7 години
не е до потребителите, а до личните данни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
khao
преди 7 години
не е до потребителите, а до личните данни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още