IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни мегаяхти - по-малко продажби, повече наеми

Наемът на луксозна мегаяхта варира от около 700 хил. до 2 млн. долара на седмица

12:44 | 11.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Продажбите на луксозни яхти може и да са намалели, но богаташите изглежда са намерили друг, по-бърз начин да се развличат в открито море - наемайки луксозна лодка, пише Bloomberg.

Общият брой чартирани дни за яхти с дължина над 50 метра се е увеличил от 2020 г. насам, отчита IYC, глобална фирма, специализирана в продажбата и чартирането на луксозни яхти. Плавателните съдове с дължина между 60 и 70 метра отбелязват най-голям ръст през миналата година - 10%, докато по-късите яхти не са толкова популярни, колкото преди.

Общият брой дни с резервации на яхти с дължина над 50 метра се увеличават. Графика: Bloomberg Общият брой дни с резервации на яхти с дължина над 50 метра се увеличават. Графика: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на IYC Рафаел Соло казва, че все повече клиенти са готови да платят по-висока премия за най-доброто изживяване в океана. Клиентите са склонни да платят повече за разширени пакети, които покриват разходите на борда като храна и обслужване, до 40% в сравнение със стандартните 30% от общата такса за чартър, отбелязва той.

Новите клиенти идват "с апетит за по-големи яхти", посочва Соло. В сравнение с по-малките плавателни съдове, тези плаващи вили се предлагат с повече възможност за уединение, по-добри съоръжения и по-голям екипаж. По-широката гама от големи модели, която стана достъпна през последните три години, също допринася за по-високия брой резервации.

Друга голяма компания в сектора - Fraser Yachts, наблюдава подобно явление, като има със 7% повече резервации за яхти с дължина над 60 метра през 2023 г. в сравнение с предишни години. Общо за всички яхти с различни размери обаче броят на чартираните дни през миналата година е с 19% по-малък в сравнение с 2021 г.

Тази особеност сякаш съвпада с тенденцията суперлуксозните марки да не се поддават на по-широкото забавяне в областта на луксозните стоки. Hermes International например, която обикновено се грижи за най-заможните клиенти, е по-устойчива на предизвикателствата на пазара на луксозни стоки.

Същевременно продажбите на суперяхти намаляват, съобщи Superyacht Times в доклад през март. Продажбите на суперяхти, които обикновено се определят като лодки с дължина над 30 метра, са се свили с 20% през 2023 г. спрямо 2022 г. и са доста по-малко в сравнение с 2021 г., когато много богати хора купиха лодки, за да пътуват по безопасен и ексклузивен начин.

Продажбите на мегаяхти се забавят. Графика: Bloomberg Продажбите на мегаяхти се забавят. Графика: Bloomberg

Стейси Фишер-Розентал, президент на консултантската компания за луксозни пътувания Fischer Travel Enterprises, очаква да помогне на клиентите си да наемат поне 10 яхти тази година. Най-голям е интересът към мегаяхти - или яхти с дължина над 60 метра - а цените варират от около 700 хил. до 2 млн. долара на седмица, казва тя.

Богатите хора може би се въздържат от директни покупки поради геополитически притеснения.

Страхът от по-широкомащабни бойни действия в Близкия изток и войната на Русия в Украйна "изглежда карат някои купувачи да се притесняват, особено тези на пазара за много големи новопостроени яхти", пише Superyacht Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 11.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още