IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български енергийни дружества ще си сътрудничат с Агенцията за търговия и развитие на САЩ

Обсъдени са предложения в областта на ядрената енергетика, управлението на ядрени отпадъци, развитието на водорода, разширение на електропреносните мрежи и други

11:24 | 11.05.24 г. 4
Владимир Малинов (вляво) и Карл Крес. Снимка: Министерство на енергетиката
Владимир Малинов (вляво) и Карл Крес. Снимка: Министерство на енергетиката

Български енергийни дружества ще си сътрудничат с Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA), съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Американската агенция финансира ключови проекти и си сътрудничи с компании с цел развитие на устойчива инфраструктура и стимулиране на икономическото развитие в партньорски държави.

В министерството на енергетиката ресорният служебен министър Владимир Малинов и регионалният директор на агенцията за Близкия изток, Северна Африка, Европа и Азия Карл Крес са обсъдили възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в енергетиката и основните критерии, на които трябва да отговарят проектите, подкрепяни от USTDA. Обсъдени са конкретни проектни предложения в областта на ядрената енергетика, управлението на ядрени отпадъци, развитието на водорода, разширение на електропреносните мрежи и други.

Сред потенциалните области на сътрудничество между американската агенция и АЕЦ „Козлодуй“ е изграждане на капацитет в областта на регулациите за реактори АР 1000, обучение на специалисти за строителството на новите блокове на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, експертиза при ОВОС, предпроектни проучвания, разширяване и надграждане на системите във връзка с диверсификацията на ядреното гориво.

„Булгартрансгаз“ ЕАД кандидатства пред USTDA за финансиране на предпроектно проучване по пилотен проект за производство и използване на зелен водород за технологични нужди в съоръженията на подземното газово хранилище „Чирен“, стана ясно по време на срещата. Газопреносният оператор работи по бъдещото развитие на преносна инфраструктура за водород, както и по адаптиране на съществуващата газопреносна система за работа с водородно-газови смеси.

Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ работи по предпроектно проучване за възможностите за използване на американска технология за евентуално погребване в дълбоки сондажи на отработеното ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй“. След одобряване от Управителния съвет на Фонд РАО, за проекта предстои подписване на грантово споразумение с USTDA.

„Електроенергийният системен оператор“ ЕАД и Агенцията за търговия и развитие на САЩ биха могли да си сътрудничат при изпълнение на проучвателните дейности за енергиен коридор „Изток-Запад“, който да свърже операторите на Турция, България, Северна Македония, Косово, Албания, Черна гора и Италия. Разширяването на възможностите за споделяне на произведената електроенергия между различните държави ще допринесе за енергийната сигурност и ще подобри пазарните условия в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 11.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 3 седмици
хех ... тошко с фрезованото дъ и сръчните ръчички си е играл с плюсчетата и минусчетата пак ... закачка си е , палавник !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
zelka007
преди 3 седмици
До: doba ... ахааа ... аз сега чак видях откъде си ги изсмукал тези цифри 4млрд и 35млрд ... :))) ... що буриш с толкова много ?! в оригинал са 5,4млрд , ама си го закръглил на 4 , съответно 14млрд , ама си го закръглил на 35 ... нема лабаво дет викаше един цъpвyл от правец ... я си изкарай една снимка на лада 2107 и след това една снимка на новият буик ... забелезваш ли некъде некви разлики м/у двете ?! сподели моля ... е те същото е , и със савеЦките и хамериканските реактори ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 3 седмици
До: doba ... викаш , и едното самовар , и другото самовар ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
doba
преди 3 седмици
Хех, сътрудничество, ама... платено. АтомСтрой щеше вече да ни е построил два реактора за $4млрд, УестингХаус ни оферира за същите $35млрд :) Отделно рашките си прибираха отработения уран, тук щели сме да си сътрудничим да го копаме в БГ. Боже, Боже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още