IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" ще строи нов газопровод за газификацията на Маришкия басейн

Има голям инвестиционен интерес, посочва операторът на газопреносната мрежа

12:19 | 15.04.24 г. 1
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP

"Булгартрансгаз" пуска обществена поръчка, свързана с проект за газификацията на Маришкия басейн. От компанията съобщават, че има увеличен инвестиционен интерес, което налага и разширяването на капацитета на газопровода до 110 хил. мегаватчаса дневно. По тази причина и трябва да бъде изграждана нова инфраструктура в региона, посочват от "Булгартрансгаз".

Газифицирането на региона ще създаде условия за модернизация на горивните инсталации на термичните централи в региона, както и на други енергийни потребители, въвеждане на по-нискоемисионни горива в енергийния микс, както и значително намаляване на емисиите парникови газове от горивните процеси. То е част от проекта за реализация на Вертикалния газов коридор, който ще осигурява доставки на газ в посока от юг на север, или от терминалите за втечнен газ в Гърция към Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.

С решение от средата на март Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да провери дали целият проект може да получи безвъзмездно европейско финансиране. В същото време компанията майка на "Булгартрансгаз" до 1 май трябва да преведе 200 млн. лева на компанията, за да започне подготовката за реализацията на проекта.

От документацията на "Булгартрангаз" в Агеницията за обществени поръчки е видно, че на този етап няма осигурено финансиране за новия газопровод. Преди дни бяха обявени и другите обществени поръчки, свързани с Вертикалния газов коридор - за разширяване на капацитета на входно-изходните точки с Гърция и Румъния.

Плановете предвиждат изграждане на газопровод с дължина от около 73 километра с диаметри DN 700 и DN 500, както и прилежащата им инфраструктура. Прогнозната стойност е 1,3 млн. лева (без ДДС). Крайният срок за подаване на оферти е 14 май.

В спецификацията е описано още, че тръбите трябва да бъдат пригодни за пренос на газ, биометан, водород и техни смеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Dani_2077
преди 2 седмици
Срок на изграждане 20/25 години ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още