IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" има два сценария за "Кулата - Сидирокастро" заради "Вертикалния коридор"

Стойността на проекта с Гърция е до 293 млн. евро, става ясно от публикуваните за обсъждане варианти

15:14 | 01.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгартрансгаз" публикува за обществено обсъждане предложенията си за увеличаване на капацитета на входно-изходните точки с Гърция и Румъния във връзка с "Вертикалния коридор". Прави впечатление, че компанията има две предложения за връзката "Кулата-Сидирокастро" в посока от и към Гърция, но не и за втората входна точка с Гърция - IGB.

Там процедурата трябва да бъде обявена от ICGB и тече пазарен тест. Представителите на ICGB бяха поканени на среща на операторите на мрежи в края на ноември в София, на която беше заявено възраждането на "Вертикалния коридор" и интересът на Украйна и Молдова да участват в проекта.

В публикуваната на сайта на компанията документация е предвидено първо увеличение с 35,4 гигаватчаса/денонощие на капацитета на връзката в посока на газа от Гърция към България, заради което трябва да бъде направен куплинг между Кулата и Кресна (с дължина 47 км), както и нов газопровод с дължина от 50 км между Пиперово и Перник.

Стойността на този проект е 108,7 млн. евро. Тази идея може да бъде реализирана до второто тримесечие на 2026 година.

Второто предложение е за разширяване на капацитета на връзката до 104,4 гигаватчаса/денонощие, което означава надграждане над първия вариант с модернизация на съществуващи мощности и разширяване на предвидените, което ще коства допълнителни 184,7 млн. евро. Това означава, че реализацията на втория вариант ще струва общо около 293,4 млн. евро и може да бъде реализирана до края на третото тримесечие на 2023 година.

Тези два сценария са изготвени на базата на необвързващите оферти, подадени до края на 2023 година. Окончателното решение кой ще бъде реализиран ще бъде взето и след подаването на обвързващи оферти при пазарния тест (в началото на юли).

По отношение на връзката с Румъния (Негру вода 1/Кардам) се предвижда увеличение на капацитета от 137,2 гигаватчаса/денонощие в посока от България към Румъния. Стойността му се оценява на около 199 млн. евро, а срокът за изпълнение - до края на третото тримесечие на 2027 година.

От "Булгартрансгаз" очакват коментари по предложенията до 29 февруари 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 03.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още