IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" тества интереса към пренос на водород

Дружеството ще опита да оцени нуждата от инфраструктура и потенциалните места за производството на зелен водород

12:38 | 17.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгартрансгаз" стартира необвързващо пазарно проучване за интереса към капацитет за пренос на водород, съобщават от компанията и приканват търговци, производители и потребители да внесат своите необвързващи прогнози за търсене на капацитет за пренос на водород. Целта е компанията да оцени необходимостта от инфраструктура за доставките.

От получените заявки се очаква да бъде направен и анализ на потенциалните места за производството на водород в България, допълват още от "Булгартрансгаз". Крайният срок за подаването на необвързващите оферти е 15 септември.

Водородът е сочен като основна част от зелената трансформация на Европа. Газът ще замени въглищата в индустрии, които трудно могат да бъдат електрифицирани - например в тежкотоварния транспорт, химическата промишленост и т.н. Става дума обаче за зелен водород - произведен с възобновяеми мощности, който също така ще играе ролята и на балансьор на електроенергийния пазар.

Според разчетите на ЕК до 2030 година потреблението на зелен водород ще достигне 20 млн. тона годишно, като половината от тях ще е местно производство.

"Булгартрансгаз" също планира проекти в областта на водорода, включително и изграждане на нова инфраструктура за преноса на чист водород. Отделно се работи и по адаптиране на съществуващата мрежа за пренос на смеси с до 10% съдържание на водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още