IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водородът все още не е конкурентен на природния газ в Европа

Цената на нискоемисионния газ обаче вероятно ще намалее с около 60 на сто до края на десетилетието

14:01 | 01.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Енергийната криза от миналата година накара повечето държави в Европа да потърсят алтернативи, включително и повече зелена енергия, което така или иначе е заложено в екологичните цели, за да заместят природния газ. За индустрията вариант е водородът, но цената на нискоемисионния газ, към който се стреми Европейския съюз (ЕС) като част от зеления преход, все още е прекалено висока и неконкурента на природния газ, пише Bloomberg.

Много компании тестват използването на водород, но засега се въздържат от сключването на договори за доставка, тъй като производството тепърва се развива. Ако изчакат малко, вероятно цената ще става все по-изгодна. Към този момент природният газ е по-евтината алтернатива, допълва още агенцията.

Сключването на сделка днес ще остави компаниите с фиксирани цени през следващите 20 години, посочват още анализатори от Citigroup. Има много несигурност в дългосрочна перспектива на този нов пазар, допълват от там. Според Rystad Energy въпреки че водородът ще бъде основен енергоизточник за транспорта, 82% от компаниите в сектора все още нямат сключен договор за доставки.

Вероятно такова е положението сред повечето представители на индустрията. Германските BASF и Thyssenkrupp, които трябва да разчитат на водорода, ако искат да изпълнят своите екологични ангажименти, отказват коментар имат ли договори за доставка на водород. Най-големият производител на торове в Европа - Yara International, казва, че по принцип има договорка, но не дава повече подробности, допълва Bloomberg.

Проблемът е, че към момента в Европа няма истински пазар на водород и газът не може да бъде наречен суровина. Освен това цената му не се определя на пазарен принцип, макар че има опити в тази насока, казват от анализаторското звено на HSBC.

Прогнозите сочат, че още към края на това десетилетие цената на водорода ще бъде по-ниска от тази на газа и тенденцията за спад ще продължава.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Анализаторите от Bloomberg NEF очакват, че цената на водорода ще намалее с 57% до 2030 година в глобален мащаб, особено когато все повече зелени мощности се включат в производството му.

До голяма степен секторът ще зависи много от икономическата среда и какви инвестиции ще успеят да привлекат производителите. Част от схемата са и правителствените субсидии, без които индустриалното производство на водород може да бъде проблематично.

Въпреки плановете, определящи централна роля на водорода в зеления преход, има много малко инвестиции в производството му в Европа. В Германия например наскоро актуализираха своята стратегия, която предвижда голяма част от водорода да се внася в страната. Великобритания пък насърчава компании да внедряват технологии за смяна на горивото, но все още няма никакви съобщения за голям напредък, допълва още  Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 9 месеца
Водорът няма как да е конкурентен, защото няма преимуществата на природния газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още