IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златният водород може да предизвика енергийна революция. Стига геолозите да го намерят

Естествено образуваният газ е евтин за разлика от произведения чист водород

13:30 | 10.06.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Геолозите по целия свят са в търсене на водород под неговата естествена форма, която се намира в поземни залежи и се добива обикновено чрез метода фракинг, пише в анализ The Wall Street Journal. Става въпрос за геоложкия водород, който често се среща и под името "златен", което добавя още един цвят към палитрата на водорода. Той се образува при химическата реакция при преминаването на води през богати на желязо почви.  

Според много анализатори златният водород може да промени зелената трансформация. Водородът се смята за решаващ в прехода към чиста енергия за някои индустрии, които не могат да бъдат електрифицирани, включително и за тежкотоварния транспорт, но безвъглеродното му производство е с по-висока цена. Затова "златният" газ, който е въглероднонеутрален и евтин енергоизточник за глобалната икономика, ще промени всичко, смята Майкъл Уебър, преподавател в Университета в Тексас, цитиран от WSJ.

Експерти от френската Engie разказват, че в много от петролните и газови кладенци, които разработват, има следи от естествен водород. Испанската Helios Aragón пък ще започне да добива водород от 2024 г. от едно от най-големите находища в страната - 1,1 млн. тона в автономната област Арагон.

Водород може да бъде намерен и на други места - например при находища на хелий, коментира още WSJ. С намирането на находищата обаче работата не свършва - трябва да бъде получено разрешение за експлоатация, за което няма единни правила, както и газът да бъде добит, транспортиран и съхранен. При добива няма опасност от замърсяване на водите например, както е при природния газ или петрол, но това е реактивен елемент и все още текат анализи дали ще могат да бъдат използване съществуващите газопроводи, за да бъде транспротиран до потребителите.

По изчисленията на Международната агенция за енергетика (МАЕ), за да бъдат изпъленни целите за въглеродна неутралност до 2050 г., през 2030 г. годишно трябва да бъде произвеждан 180 млн. тона чист водород спрямо сегашните под 90 млн. тона, или под 1% от общото производство на водород.

Производството на чист водород се извършва при разделянето на молекулата на водата на водород и кислород чрез електролиза. В зависимост от енергията, която захранва процеса, са и различните цветови "характеристики" на водорода - от възобновяеми източници - зелен, от ядрена енергия - розов.

Все още няма единно становище дали розовият водород може да бъде определен като допустим за целите на зеления преход. Опасенията на еколозите са, че това може да насърчи развитието на ядрени проекти, чиято цена е висока, а сроковета за реализация - дълги. Така, вместо да подпомогне зеления преход, ядрената енергия може да го забави.

В палитрата на водорода съществува и "син" (произвеждан от природен газ), "кафяв" или "черен" (от въглищата) и т.н. Той не се определя като "чист" заради въглерода, който се емитира при добиването му, дори когато се улавя и съхранява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 10 месеца
Зеленият водород е нищо! Само златистият важи! Или поне сребристия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Моабет да става
преди 10 месеца
И една забележка към авторката на статията за последното изречение. Ако при производство на водород се емитира въглерод то това производство е идеално. Въглерода обикновенно е под формата на сажди или графит. Това в никой случай не е мръсно или вредно. Лесно се съхранява и е безопасно. Има такава реакция. При повечето реакции обаче се емитира въглероден двуокис който се приема за замърсител и се опитват да го улавят и съхраняват в подземни хранилища. Това оскъпява процеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Моабет да става
преди 10 месеца
Той и сега ни излиза "златен" без да са го открили. Значи копаме водородната нива и сме викнали белият жълтият зеленият синият кафеният бембеният да копат, но не викаме розовият защото късно идва на нивата и иска много пари но пък работи здраво и неуморно. Обаче така ще скопаме нивата по-бързо. Дали? Съвсем на друго място е проблема. Ако държава която има атомни станции почне да произвежда водород няма да го купуваме защото е розов. Ами сложете го в очила и гледайте през тях прехода към водород.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 10 месеца
*** нова ли бе? Ми изчакайте барим да приключим с предходната бе чоджум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
The Zeebrugge Hub is the natural gas physical trading point in Zeebrugge, Belgium. It is connected to the National Balancing Point (UK) via the Interconnector. https://***.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/cia-meldde-belgie-dat-oekraine-wellicht-nord-stream-saboteerde/10473737.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
danchomentata
преди 10 месеца
Намериле са го https://***.24chasa.bg/bulgaria/article/14655913
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
cyclop
преди 10 месеца
Търсим златен водород, да си посипем зеления хайвер с него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още