IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК определи правилата за зеления водород

Текстовете важат не само за членовете на общността, но и за трети страни, които искат да внасят водород в ЕС

17:25 | 13.02.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С приемането на два делегирани акта Европейската комисия (ЕК) определи правилата за зеления водород. От текстовете, публикувани на сайта на комисията, е видно, че за възобновяеми горива от небиологичен произход ще бъдат смятани единствено тези, произведени от възобновяеми енергийни източници.

Един от начините за производството на водород е чрез разделянето на молекулата на водата на водород и кислород. За целта обаче е нужна енергия, която да задвижи електролизьорите. Когато тази енергия е "зелена", и произведеният водород се определя като допустим с климатичните цели на общността.

Документите, одобрени днес (13 февруари) в Брюксел предвиждат още методики за изчисляване на емисиите за целия жизнен цикъл на нисковъглеродните горива, включително и тези от транспортирането. Предвидени са и начини за изчисляване на емисиите на чистия водород, когато той се произвежда в едно и също съоръжение, което работи и с изкопаеми горива.

Определението за "зелен водород" ще важи не само за страните от общността, но и за трети страни, които искат да го доставят в общността. Те ще могат на доброволен принцип да сертифицират производството си и да докажат, че то съответства на европейските регулаторни изисквания.

Правилата предвиждат преходен етап за изискванията за допълняемост за проектите за водород, които ще бъдат стартирани преди 1 януари 2028 г. Този преходен период съответства на периода, през който електролизьорите ще бъдат разширени и пуснати на пазара. Освен това до 1 януари 2030 г. производителите на водород ще могат ежемесечно да балансират производството си на водород спрямо договорените от тях възобновяеми енергийни източници, посочват още от ЕК.

Предложенията се изпращат за съгласуване към Европейския парламент и Европейския съвет, но нито една от двете институции няма правото да ги променя, отбелязват от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
До: zelka007: Ама ти още ли вярваш в подобни басни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Друзя антиваксъре-газовици-ракетчици , сещате ли се коя регионална сила няма да участва в търговията с водород ?! Щото си гръмна тръбите без да е доставила и един кубик ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още