IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за милиарди в САЩ изчакват обяснения на Вашингтон за водорода

В момента в страната няма достатъчно зелени мощности за производство на чист водород

19:21 | 31.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От август 2022 година производители на водород изчакват уточнения на Министерството на финансите относно данъчните кредити за водорода и по-точно - при производството на кои източници ще може да се разчита, че произведеният газ ще получи етикет "нисковъглероден".

Това е от съществено значение за производителите на т.нар. "розов" водород, или произведен с помощта на ядрена електроенергия, разказва Bloomberg. Един от операторите на ядрени централи в САЩ - Constellation Energy, например е замразил подобен проект на стойност 1 млрд. долара в очакване на уточнения относно Закона за намаляване на инфлацията, който предвижда субсидии за зелени технологии.

Текстовете бяха приети през миналото лято, а уточненията за водорода се бавят още, посочва още агенцията. За някои производители това означава не просто пауза, а директно отказ от плановете за производството на водород.

Според анализатори уточненията са много важни, защото могат да поставят под риск като цяло целите за производството на чист водород. Еколози коментират, че в момента в САЩ няма достатъчно зелени мощности за производството на зелен водород. Ако правителството ограничи производството му само до енергия от соларни, водни или вятърни централи например, то това означава недостиг на зелена енергия в мрежата, който вероятно ще бъде покрит от газ или въглища.

Constellation Energy е първата американска компания, която произвежда розов водород в промишлени количества в една от централите си в Сиракюз, щата Ню Йорк. Използвайки под 1% от мощността на централата компанията произвежда около 530 килограма водород, който използва в охлаждащите системи на своите реактори. Това пести около 1 млн. долара годишно.

Енергийният гигант има планове за производство в Средния Запад, като произведените количества ще бъдат предлагани на индустриални потребители.

Водородът е от съществено значение за тежката индустрия - например производителите на стомана, торове и т.н., които не могат да електрифицират производството си и да намалят въглеродните емисии.

Освен това водородът може да бъде смесван с природен газ и така да намалява емисиите от горивни мощности - например електроцентрали. В момента обаче в САЩ се произвежда под 1 млн. тона чист водород, а нуждите ще растат все поече.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Дебати дали розовия водород може да бъде допустим в зеления преход се водят и в Европа. Франция лобира активно за това, докато Германия е резервирана, посочвайки, че това би насърчило инвестициите в ядрената енергетика, която е нисковъглеродна, но изграждането на централите отнема повече време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 10 месеца
водородът ще бъде енергоносителят на средно срочната гъвкавост на мрежата , ще компенсира свръх производството в определени периоди и недостатъка в други ... може би е редно някакъв гратисен период да им се даде на ядрените централи , например 20-30г , но не повече от 2050г . защото пък техният излишък от енергия през нощта или през слънчевите дни не може да се компенсира също . на последното сме свидетели дори и у нас ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
При контакт на калциев карбид с вода или разредени киселини протича бурна реакция, при която се отделя газ ацетилен C2H2.Да не съсипват шилетата за лои оти ем naked ем afraid
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
cyclop
преди 10 месеца
..."при производството на кои източници ще може да се разчита, че произведеният газ ще получи етикет "нисковъглероден". Аз съм Въглеродния двуокис, твоят бог; да нямаш други богове освен Мене; Не си прави кумир от противоречащи ми факти нито на небето горе, нито на земята долу; Почитай светите Климатични Промени, за да се продължат дните ти на земята; И който не признава силата на Климатичните Промени и величието на Въглеродния двуокис, няма да остане ненаказан от сектата на Климатичните Промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още