IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще разчита основно на внос на водород

Производството на газа, което да покрие изцяло вътрешното потребление не е икономическо изгодно, сочат оценки на правителството

21:48 | 27.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия ще внася голяма част от водорода, който ще използва, сочи актуализираната стратегия на правителството, одобрена в сряда (26 юли), пише Ройтерс. Към 2045 г. най-голямата европейска икономика ще стане климатично неутрална и водородът е съществена част от този план.

Според оценките на Берлин производството на водород, който да покрива изцяло потреблението, не е икономически изгодно. Анализатори допълват,че капацитетът на зелените мощности реално не е достатъчен, за да бъдат произведени нужните количества от газа.

Стратегията позволява и производството на водород от изкопаеми горива, ако въглеродните емисии бъдат уловени. Субсидии обаче ще могат да получават единствено проекти за производството на зелен водород.

В документа е предвидено да бъдат изградени 2,5 гигавата мощности за производство на водород до края на 2023 г., както и отпускането на 700 млн. евро по проекти за проучвания, свързани с газа.

Водородът ще бъде основният енергиен източник за германската индустрия, която не може да бъде електрифицирана - химическа и производство на стомана, при целите за декарбонизация. При изпълнението на плановете за отказ от изкопаеми горива Берлин ще разчита още и на соларната и вятърната енергия, допълва още Ройтерс.

В стратегията обаче е видно, че дори и да удвои капацитета си (до 10 гигавата) за производството на зелен водород до 2030 г., страната ще трябва да внася между 50 и 70% от потреблението към края на десетилетието.

Правителството уточнява, че се разработва и отделна стратегия за дивесификация на вноса на водорода, който ще се осъществява чрез кораби.

Еколози критикуваха плановете на правителството, които ограничават използването на водород основно за индустрията, но няма мерки, които да насърчат водорода за отопление на домакинствата и в транспорта. Не са изработени и устойчиви критерии за производството на водород, посочват те.

Организации призовават да бъде премахнат и синият водород, който се произвежда от природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mikimaus
преди 9 месеца
Gradually, no more lean gas in Belgium https://***.energuide.be/en/questions-answers/what-is-the-difference-between-rich-and-lean-gas-does-this-have-an-impact-on-my-bill/85/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mikimaus
преди 9 месеца
Водородная энергетика физика и экономика против экологии https://energypolicy.ru/vodorodnaya-energetika-fizika-i-ekonomika-protiv-ekologii/novosti/2022/09/14/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още