IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс подкрепя "таен" стартъп за революция в чистата енергия

Американската Koloma привлече 91 млн. долара за сондажи за геоложки водород

17:07 | 20.07.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Sean Gallup/Getty Images
Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Базираният в Денвър стартъп Koloma тихомълком набра 91 млн. долара за сондажи за въглеродно неутрален водород, който се генерира непрекъснато под земята. Ако успее, това предприятие може да ускори революцията в областта на чистата енергия и да се включи в пазар с потенциална стойност от 1 трлн. долара, пише EnergyPortal.eu.

Геоложкият водород, наричан също и "златен", се съдържа в огромни подземни залежи и се образува при химическата реакция при преминаването на води през богати на желязо почви. Том Дара, съосновател и главен технически директор на Koloma, който е експерт в областта на извличането на водород, смята, че мащабът и потенциалът на геоложкия водород са огромни.

Основаната преди две години компания Koloma работи в "скрит" режим. Понастоящем тя пробива първите си сондажи в американския Среден запад, като проучва скални и газови проби в лабораторията си в Кълъмбъс, за да определи местата с най-добър обем и чистота на водорода.

Стартъпът е получил финансиране в размер на 91 млн. долара от Breakthrough Energy Ventures на Бил Гейтс, Energy Impact Partners, Evōk Innovations, Prelude Ventures и Piva Capital, което го прави най-финансирания играч в тази област.

Световният пазар на водород в момента се оценява на над 120 млрд. долара, като годишното му потребление е около 100 млн. метрични тона. По-голямата част от водорода се произвежда от природен газ, който отделя въглерод.

Правителството на САЩ обаче разглежда водорода като въглеродно неутрален енергиен източник и в Закона за инфраструктурата от 2021 г. е предвидило 9,5 млрд. долара за проекти за чист водород. Освен това в Закона за намаляване на инфлацията е включен данъчен кредит в размер на 3 долара на килограм за гориво с нулеви въглеродни емисии.

Учени и експерти, сред които Дъг Уикс от ARPA-E към Министерството на енергетиката, смятат, че геоложкият водород има потенциала да измести изкопаемите горива. От Goldman Sachs изчисляват, че стойността на пазара на водород ще се удвои до 250 млрд. долара до 2030 г. и ще достигне над 1 трлн. долара годишно до 2050 г.

Въпреки че търговските операции на Koloma не са обявени, компанията може да генерира приходи в размер на десетки милиарди долари в рамките на десетилетие, ако успее. Разкритието, че Земята съдържа огромни запаси от въглеродно неутрален геоложки водород, който се генерира непрекъснато, е окуражаващо развитие, тъй като необходимостта от справяне с изменението на климата става все по-очевидна.

Според Майкъл Уебър, енергиен експерт и професор, под земята има трилиони килограми водород. Въпреки че не е сигурно колко от тях могат да бъдат достъпни на ниска цена, възможностите са огромни.

Работата с водород представлява предизвикателство поради неговата лекота и запалимост. Въпреки това, когато се използва в горивни клетки, той може да произвежда чиста енергия само с вода като страничен продукт. Водородът може да се използва като гориво с нулеви въглеродни емисии за превозни средства, генератори и различни енергийни приложения. Koloma смята, че геоложкият водород ще бъде по-евтина и по-малко енергоемка форма от зеления или синия водород, които се произвеждат съответно от възобновяеми източници или природен газ.

Операциите на Koloma за производство на геоложки водород могат да отговарят на условията за получаване на стимули, предвидени в Закона за инфраструктурата, и на кредити за производство на чист водород. Стартъпът подготвя почвата за бъдеще, в което сондажите за водород ще са толкова разпространени, колкото и сондажите за нефт и газ.

А относно стартъпите - Инвестор.бг търси новия ЕДНОРОГ на България - ако имаш стартъп, кандидатствай ТУК

Founders Today е проект, който дава възможност на шестима успешни създатели на стартиращи компании да получат медийни пакети за реклама и комуникация в Инвестор Медиа Груп, ексклузивна менторска сесия с утвърден български предприемач, a един от всички участници ще получи възможността да се включи в следващата акселераторска програма на The Founder Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още