IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ускорява изграждането на офшорни вятърни паркове

Берлин планира 80% от електроенергията в микса да е зелена до 2030 г.

16:54 | 25.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото полугодие на 2023 година Германия е добавила нови 249 мегавата офшорни вятърни мощности, става ясно от съобщение на Deutsche WindGuard, цитирано от Ройтерс. Това е ръст от 3,1% до 8,38 гигавата, допълва организацията.

От добавените мощности 229 мегавата са нови паркове, а 20 мегавата са от модернизацията на проекта Veja Mate, допълва още Ройтерс. Очакванията са, че до края на тази година в страната ще влезе в експлоатация още един голям офшорен парк - Acardis ost 1, чийто капацитет за производство е 257 мегавата.

През цялата 2022 година Германия добави общо 342 мегавата нови офшорни мощности. През миналата година пазара в страната беше много нестабилен, макар и цената на електроенергията да беше висока и да насърчаваше развитието на зелените проекти.

Като цяло офшорната вятърна енергия е в основата на плановете за зелен преход на Берлин. Целите, които си поставя най-голямата европейска икономика, предвиждат поне 80% от електроенергията в микса до 2030 година да е от възобновяеми източници - основно соларни панели и вятърни турбини. Това е съвсем постижима цел на фона на сегашния дял от 50% в Германия.

До 2030 г. обаче капацитетът на вятърните офшорни мощности трябва да достигне 30 гигавата, сочат още плановете на германските власти. В сектора отчитат, че след години на слабо развитие сега в Германия се одобряват голям брой проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още