IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия вече е втора сред най-привлекателните дестинации за ВЕИ инвеститори в света

От години първата позиция в класацията на EY се заема от САЩ, а през тази година Китай изпадна с едно място

18:08 | 13.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия измести Китай и вече е на второ място сред най-привлекателните дестинации за инвестиции в зелени мощности в световен мащаб, сочи класацията на EY, цитирана от Ройтерс. В предишното издание Германия измести Великобритания и се нареди на третото място.

На първо място от години е САЩ. Позициите им се подкрепят от одобрения преди няколко месеца закон за защита от инфлацията, който предвижда насърчаването на инвестициите в зелена енергия и срещу климатичните промени. В същото време има доста проекти, които чакат реда си да бъдат включени в мрежата. Дори и при офшорните вятърни централи, при които има сериозно раздвижване, едва ли ще бъде постигната целта от 30 гигавата до 2030 г., предрича докладът.

През 2022 г. Китай изгради 156 гигавата нови възобновяеми мощности, или с 25% повече спрямо 2021 г., сочат още данни на EY. В Германия също има бум на зелената енергетика на фона на скъпите енергоресурси. Заради войната в Украйна водещата икономика в Европа се оказа в незавидно положение - с много голяма зависимост от руския природен газ, и натисна към възобновяемите енергийни източници.

Берлин има цел 80% от потребената енергия да е от ВЕИ до 2030 година, което означава, че страната трябва да изгради 215 гигавата соларни инсталации, 115 гигавата вятърни централи и 30 гигавата офишорни вятърни паркове. В момента зелените централи осигуряват 46% от енергията, спрямо 41% в началото на 2022 година, допълват още от EY.

Страната все още разчита на голям дял на въглищата в своя енергиен микс, след като затвори ядрените си централи и ограничи производството на електроенергия от газ. Според анализаторите обаче това е временно явление, за да бъде осигурена енергийната сигурност.

От 2003 г. EY прави класация на 40-те най-привлекателни за зелените инвеститори пазари в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още