IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпата енергия подхранва бум на търсенето на соларни инсталации в Германия

Всеки пети собственик на жилище в страната планира да инсталира соларен панел в следващите 12 месеца.

14:55 | 13.06.23 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Соларните инсталации в Германия ще се увеличат тази година с до почти 50%, прогнозира асоциацията на соларната индустрия в страната BSW, цитирана от Ройтерс. Руската инвазия в Украйна доведе до съществен ръст на цената на изкопаемите горива, което накара и потребителите да потърсят алтернативи.

По данни на индустрията през тази година ще бъдат инсталирани между 9 и 11 гигавата нови соларни панели, спрямо 7,4 гигавата, инсталирани през 2022 г. През 2021 г. новите соларни инсталации, инсталирани в Германия, бяха 5,3 гигавата.

По данни на статистиката само през първото тримесечие на 2023 година са инсталирани нови 2,7 гигавата соларни инсталации. В началото на май икономическото министерство, което отговаря за развитието на енергетиката, облекчи някои от правилата за инсталиране на зелени мощности, за да бъде подкрепена правителствената цел за 215 гигавата инсталирани слънчеви панели до 2030 г. Това означава утрояване на съществуващия капацитет, пише АР.

Германия има амбицията да стане въглеродно неутрална до 2045 година, тоест пет години по-рано спрямо целите, заложени на ниво ЕС.

По данни на индустрията търсенето на соларни панели от бита се утроява в периода 2019 - 2022 година и вече един на всеки петима собственици на жилищен имот планира да инсталира подобна система в следващите 12 месеца. От BSW уточняват, че цените на соларните панели започват да падат, доставките се нормализират и пазарните бариери постепенно изчезват. Остава да бъде подобрена и администрацията и намалена бюрокрацията, допълват от асоциацията.

Към момента соларните паркове в Германия осигуряват около 10% от потребената електроенергия. Има голям интерес сред домакинствата за инсталиране на соларни панели, но засега обещствените и търговските сгради изостават от тази тенденция, посочва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... хех ... кво се пънеш ве политкомисарче ... ?! ... б-а-х-т-и и обяснителните бележки ... :))) ... с напредване на електрификацията на транспорта и отоплението , как според теб ще се развият балансите в търговските взаимоотношения Германия - СА ; Германия - рассия ?! чисто любопитство ... !! ... и това как ще се отрази на бюджетните дефицити ... ?! ... и на едните и на другите ... като според големите копачи на петрол и газ , пикът в потреблението им вероятно е минат вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Това последното от #12 го писах за развлечение - точно така се обяснява на деббилл с интелект на млад гиббонн - бавно, търпеливо и с научен интерес. Иначе за човек с нормален базов интелект не е изобщо проблем първо да провери някакви достатъчно достоверни данни и тогава да се изцепи с квалификации и обиди, както ти в #6 и 7 и нататък. Но при теб за базов човешки интелект не може да се говори. Общуването ми с теб тук е по научен проект за прриммати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Обяснявам и кашата с линковете: Имах отворен прозорец с линка на колегата @1984- с Debt to GDP и до него - друг от същия източник с Germany Public Debt с номинални стойности за последните 3 години. В коментара си #5 погрешка копирах и приложих (отново) неговия линк от отворения прозорец с Debt to GDP, вместо от съседния, с който исках да покажа номиналното нарастване на дълга. В коментара си #9 приложих правилния линк, а твоят коментар за падащия дълг *на немците* увисна в нищото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Да, успокоих се, подредих си мислите и ето какво излезе: *точно па на немците дълга им намаля последните 5-6 години! Класически идддиот!* И аз така мисля - само класически идддиот може да твърди, че *на немците дълга пада* при наличието на категорични числа в посочения от мен линк с данни. Само класически идддиотт може да твърди, че един дълг пада, ако за едно тримесечие е нараснал с 42 млрд. Толкоз по дълга на Германия и идддиотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 я избърши пяната която се натрупа ... брой до 10 зада се успокоиш и се опитай пак да си подредиш мислите в последния коментар (номер 9) Единствено се разбира че си иддиииот, но това го знаем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Да, мерси за подсетката - реших, че аз съм иддиотт, но грешката е вярна - иддиоттът си ти. Погрешка съм копирал линка на колегата от съседния прозорец, вместо този, който илюстрира моя коментар. Но всяко зло за добро - така по-добре се вижда ти що за говвнояд си. Ето верния линк, ти едва ли, но който иска, да види как пада за последните 3 години дългът на Германия: *https://tradingeconomics.com/germany/government-debt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 9
doba
преди 10 месеца
https://***.investor.bg/a/518-energetika/375390-zelenoto-otoplenie-v-germaniya-iznervya-upravlyavashtata-koalitsiya - в съседната статия - не щат 'зеленакавото' дойчовците бе, не щат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 "Тоя номинален дълг си ги гледайте за инвесторска виагра, ако нещо ви сработят подсъзнателно рефлексите за самосъхранение и ви клюмне шпагата" . ..... Не изказвам мнение, просто исках да видя дал иизглежда също толкова тъъъпо и малоууумно като твоята тъъъпня... и отговора е ДА! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 хахахаха, пак ли се излагаш с лъжи и измислици! ... точно па на немците дълга им намаля последните 5-6 години! Класически идддиот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 11
Tikva007
преди 10 месеца
До: 1984-: Тези проценти си ги гледайте за инвесторска виагра, ако нещо ви сработят подсъзнателно рефлексите за самосъхранение и ви клюмне шпагата. Номиналният дълг на Германия за три години се е увеличил с почти 0.5 трлн. и през 2023 ще подгони 2.5 трлн. Не се знае и накъде ще отиде GDP през 2023, защото рецесията е вече официално оповестен факт, а нея по традиция я лекуват с още повече борчове при падащ GDP. Това поне сочи науката. *https://tradingeconomics.com/germany/government-debt-to-gdp
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още