IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпата енергия подхранва бум на търсенето на соларни инсталации в Германия

Всеки пети собственик на жилище в страната планира да инсталира соларен панел в следващите 12 месеца.

14:55 | 13.06.23 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Соларните инсталации в Германия ще се увеличат тази година с до почти 50%, прогнозира асоциацията на соларната индустрия в страната BSW, цитирана от Ройтерс. Руската инвазия в Украйна доведе до съществен ръст на цената на изкопаемите горива, което накара и потребителите да потърсят алтернативи.

По данни на индустрията през тази година ще бъдат инсталирани между 9 и 11 гигавата нови соларни панели, спрямо 7,4 гигавата, инсталирани през 2022 г. През 2021 г. новите соларни инсталации, инсталирани в Германия, бяха 5,3 гигавата.

По данни на статистиката само през първото тримесечие на 2023 година са инсталирани нови 2,7 гигавата соларни инсталации. В началото на май икономическото министерство, което отговаря за развитието на енергетиката, облекчи някои от правилата за инсталиране на зелени мощности, за да бъде подкрепена правителствената цел за 215 гигавата инсталирани слънчеви панели до 2030 г. Това означава утрояване на съществуващия капацитет, пише АР.

Германия има амбицията да стане въглеродно неутрална до 2045 година, тоест пет години по-рано спрямо целите, заложени на ниво ЕС.

По данни на индустрията търсенето на соларни панели от бита се утроява в периода 2019 - 2022 година и вече един на всеки петима собственици на жилищен имот планира да инсталира подобна система в следващите 12 месеца. От BSW уточняват, че цените на соларните панели започват да падат, доставките се нормализират и пазарните бариери постепенно изчезват. Остава да бъде подобрена и администрацията и намалена бюрокрацията, допълват от асоциацията.

Към момента соларните паркове в Германия осигуряват около 10% от потребената електроенергия. Има голям интерес сред домакинствата за инсталиране на соларни панели, но засега обещствените и търговските сгради изостават от тази тенденция, посочва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... кво се упражняваш пак по дърдорене/дра(и)скане на безсмислици ?! със соларният излишък през деня си зареждат ПАВЕЦ в немско ... много скоро ще произвеждат и зелен водород за индустрията си ... ще чакат воплите на политкомисарчето та да се ориентират какво да правят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
1984-
преди 11 месеца
Тиквоний, да беше хвърлил един поглед: https://tradingeconomics.com/germany/government-debt-to-gdp2013г. дълг към БВП е над 78%2022г. дълг към БВП е .....66 %Не плачи на чужд гроб ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
Tikva007
преди 11 месеца
Тук едва ли ще намери място статия, която да разгледа и бума при заборчлясването на германската държава от щедрите субсидии при командно-административното налагане на въпросния бум на инсталираните соларни и вятърни мощности, както и от огромните помощи за домакинства и бизнес, за да прескочат трапа от нечовешките цени на енергията. Когато се учиш от грешките - свои или чужди, си нормален човек. Когато ги повтаряш с фанатична последователност, си фанатик и патологичен иддиотт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
Tikva007
преди 11 месеца
*Руската инвазия в Украйна доведе до съществен ръст на цената на изкопаемите горива, което накара и потребителите да потърсят алтернативи.* - Когато лъжата и измамата се превърнат в държавна доктрина, жална й маййна на тази държава! Цената на електроенергията в Германия постигаше световни рекорди доста преди руската инвазия и то благодарение на ударното закриване на евтини генериращи мощности и шампионското темпо при внедряване на въпросните соларни инсталации и вятърни турбини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още