IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърът връща водещата си позиция в германския енергиен микс

През първото тримесечие въглищните електроцентрали са намалили производството си с 12%

21:01 | 07.06.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото тримесечие на 2023 година 32,2% от електроенергията в Германия е била произведена от вятърните паркове. Така вятърът отново изпреварва въглищата, които са произвели около 30% от потребената в страната електроенергия, сочат данните на Федералната статистическа служба.

Вятърът е първият енергоизточник в периода януари - март 2023 година и за първи път от второто тримесечие на 2020 година доминира в енергийния микс. Като цяло производството на електроенергия в Германия намалява със 7,8%, което се дължи на необичайно меката зима, свитото потребление и високите цени на електроенергията.

Страната има за цел 80% от произведената електроенергия да бъде от възобновяеми източници към 2030 година, както и отказ от въглищните централи. Към момента 51,4% от произведената електроенергия в страната обаче е от конвенционални електроцентрали, тоест с малко надвишава производството на зелена енергия (48,6%). Най-съществен е спадът при производството на електроенергия от въглища (-12%), а производството от природен газ се повишава с 2,4%.

Производството на ток от ядрените централи намалява с 32,7%, но Германия затвори и последните си реактори на 15 април 2023 година.

През първото тримесечие на 2023 година Германия още е нетен износител на енергия, но износът започва да намалява (-9,8%), докато вносът се увеличава с 15,2%, сочат още данните на статистиката. Основен вносител на електроенергия в Германия е Чехия, като Франция също започва да връща позициите си на германския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 10 месеца
До: pinoccio ... поздрави от Германия , в 12:00 генерация от ФЕЦ 33ГВт от 55 общо ... добре че са с южно изложение , ми не са като нас със северно ... там старите мрежи дали знаят , че ги работят с ток от ФЕЦ завалийте , и са спрели ядрените си реактори ?! ... цък (BZN/DE-LU) ... кеф ти диаграма кеф ти таблица ... с излишъка зареждат ПАВЕЦ в момента ... https://transparency.entsoe.eu/generation/r2/actualGenerationPerProductionType/show?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 10 месеца
До: pinoccio ... хех ... сефте чувам , че ток от ядрен реактор е различен от ток от ФЕЦ ... :))) ... би ли споделил по какво се различават ?! значи , един далекопровод с повишаващи и понижаващи подстанции , пренася ток , каквото си му подал това получаваш , независимо от източника на генерация ... мрежата я разширяват , и там където могат да я направят по-ефективна я преустройват ... с какво си се захранил не знам , нямат изградени далекопроводи от офшорните вятърни зони , това е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 10 месеца
До: zelka007Изглежда германските енергетици са големи загубеняци, щом строят нови трасета за пренос, а не ползват старите. Тия трасета за пренос са изчислявани според параметрите на производството от ядрените реактори и турбините, те са безброй, ако отвориш само дебелите учебници на Минчо Златев - свет ще ти се завие от теорията. Да не мислиш, че само напрежението е фактор - вдигаш, сваляш, пренавиваш трафовете и готово. Това е само в неуката ти глава, която разбира от всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
До: pinoccio ... значи със "стара" или с "нова" мрежа вършиш една и съща работа по един и същи начин ... :))) ... в момента имаш генератори на много места - много фотоволтаици и много вятърни паркове , докато преди си имал концентрирано производство в няколко АЕЦ-а или ТЕЦ-а ... новите далекопроводи единствено отразяват това , че на много места вече се произвежда ток , а не на няколко ... да , факт !! това ще оскъпи малко услугите по пренос и менажиране на стабилността ... но нищо друго ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: pinoccio ... значи ... мрежата за високо напрежение е за намаляване на загубите при пренос на ток ... към нея нищо не е "вързано" , каквото и да разбираш под този термин ... в единият край имаш повишаваща станция в другият край понижаваща станция . пред повишаващите и след понижаващите станции има други такива свалящи или повишаващи до средно напрежение ... чак към тях има включени вече генератори - ТЕЦ , ВЕЦ , АЕЦ , ВяЕЦ , ФЕЦ чрез съответните инвентори , контролери , преобразуватели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
pinoccio
преди 10 месеца
До: zelka007Като сложиш солари и те вържат към мрежата на оператора, къде те връзват, бе, да не те връзват за далекопроводите? Затова германците изграждат нови мрежи, не става със старите, защото параметрите са съвсем други. Има големи формули, по които се изчислява една мрежа. Това не са само жици, дето да си простираш кюлотите. Като не разбираш нещо, не го коментирай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
И бързо да идва тpoла копейник с многото регистрации да слага минуси, нещо е навън да пуши :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Форумните копейки забелязвам са и защитници на изкопаемите горива :))) защо ли? (Таварищи, това е риторичен въпрос, не е нужно да отговаряте, всички знаем защо ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 10 месеца
До: pinoccio ... аха ... интересно ... казваш токът от ветрогенератори и фотоволтаици не стига до мрежата за високо напрежение ... правилно ли съм те разбрал ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
pinoccio
преди 10 месеца
До: zelka007Хубаво си го учил, ама не си го разбрал. Учил си за конвенционалните производства, евентуално. Ама за перките трябват и складове, не само съвсем нова инфраструктура. Никой още не е измислил как да бъде съхранявана произведената енергия. После имаш поддържане на подаваната енергия, което перки и солари към момента не могат да правят, защото производството зависи от случайни външни фактори като вятър и слънце. А към момента нищо зелено не можеш да вържеш за външна мрежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още