IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската RWE ще изгради офшорен вятърен парк в Нидерландия

Компанията няма да получава субсидии за произведената електроенергия

13:03 | 11.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската RWE спечели търга за изграждането на офшорен вятърен парк с мощност от 700 мегавата в териториалните води на Нидерландия, съобщава Ройтерс. Съоръжението ще бъде изградено от дъщерното дружество на RWE, регистрирано в Нидерландия, и няма да получава субсидии за произведената електроенергия.

Вятърният парк ще бъде разположен на 50 километра от брега на Нидерландия и се очаква да заработи през 2026 г. Според изчисленията той ще може да покрие 6% от потреблението на електроенергия на Нидерландия.

Нидерландия е сред ключовите пазари за RWE на фона на плановете на компанията за развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Правителството на Нидерландия планира да разшири офшорните си вятърни мощности до 21 гигавата до 2030 г. Това е част от плановете за намаляване на емисиите с 55% спрямо нивата от 1991 г. Към момента в региона общият капацитет на офшорните паркове е едва 2,5 гигавата. Доста проекти обаче са в процес на разработване, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още