IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия твърде бавно увеличава вятърните си мощности

По план до 2030 година в страната трябва да има 115 гигавата вятърни централи, а днес те са по-малко от 60 гигавата

14:37 | 18.07.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото полугодие Германия е добавила 1,56 гигавата нови наземни вятърни мощности, или ръст от 60% спрямо същия период на 2022 година, когато новите мощности бяха 0,97 гигавата. Въпреки ускоряването на процеса страната все още изостава чувствително от плановете си за зелен преход до 2030 година, пише Ройтерс.

В Германия беше приет план до края на това десетилетие 80% от енергията в микса да е от зелени източници, за да бъде намален въглеродния отпечатък. Основни елементи в тази стратегия са отказът от въглища и изграждането на вятърни централи. В момента в Германия са инсталирани 59,3 гигавата наземни вятърни централи, а до 2030 година капацитетът за производство трябва да се увеличи до 115 гигавата.

Ако темпът през тази година се задържи, то очакванията са, че ще бъдат добавени межу 2,7 и 3,2 гигавата, или с други думи след 2025 година Германия ще трябва да ускори сериозно строителството на вятърни турбини до около 10 гигавата годишно, изчисляват от Асоциацията за вятърна енергия (BWE) и инженерите от VDMA Power Systems, която представлява търговци и производители на енергийно оборудване.

Двете организации настояват за по-бързо издаване на разрешителни за изграждането на новите съоръжения. Те посочват, че е нужно и по-добро сътрудничество между федералните и местните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
OHЯ
преди 9 месеца
Вечните ушанковски блянове :) Запада аха-аха да фалира и то вземе та сибирската гнус се разпадне ! Споко дрОгарЕ , скоро никой няма да ви търси ресурсите , и ще го задуате здраво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: andy Еее, ще те вземат да им покажеш как се дуа здраво, куха копейко. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
andy
преди 9 месеца
Слабо дyат дойчовците! Слабо! Но техното генерал гобернаторо е получило нареждане да ги засили. Скоро ще задyaт много здраво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
cyclop
преди 9 месеца
"В Германия беше приет план до края на това десетилетие 80% от енергията в микса да е от зелени източници" Ама като спре да духа вятър и залезе слънцето и спре зеления хайвер, как биомасата ще си зарежда теслИте? То не може да се бочне павец на всеки дол? Дали някой го е сметнал, или като му дойде времето, ще разберем че няма как да стане? Като всичко друго в измамата със зеления хайвер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още