IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" пуска обществена поръчка за 587 млн. лева за Вертикалния коридор

Проектът се разви, след като Русия нападна Украйна

13:07 | 20.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подготвя се първата обществена поръчка, свързана с реализацията на проекта "Вертикален газов коридор", съобщават от "Булгартрансгаз".

Проектът е инициатива на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова и предвижда преноса на газ, включително и втечнен от юг на север.

Справка в Агенцията за обществени поръчки (АОП) показа, че към 13 часа документацията още не е официално публикувана.

Във връзка с реализацията на новия газов път "Булгартрансгаз" ще повиши капацитета за пренос на входно-изходните точки с Гърция (Кулата - Сидирокастро) и с Румъния (Кардам - Негру Вода).

Очакваната стойност е 586,7 млн. лева (без ДДС). Поръчката е с три обособени позиции - "Лупинг от Кулата до Кресна", обект "Преносен газопровод от Пиперево до Перник" и обект "Лупинг от Рупча до Ветрино".

Графика: "Булгартрансгаз" Графика: "Булгартрансгаз"

Плановете за "Вертикален газов коридор" са вече на около 10 години - тогава целта беше обвързване на мрежите на България, Гърция и Румъния и доставка на втечнен газ от терминала в Ревитуса, както и тръбен газ по Трансадриатическия газопровод (TAP) в посока от юг към север, тоест обратната на традиционната към този момент посока, за да бъдат диверсифицирани източниците на газ на Балканите.

С войната в Украйна идеята се съживи и разви, а и предстоящото откриване на терминала край Александруполис също повишава интереса към проекта.

Доставките през България например могат да се окажат ключови за Молдова, която иска да намали зависимостта си от Русия, както и след края на договора за транзит на руския газ през Украйна. През миналите месеци страната получаваше известни количества газ от Азербайджан през България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още