IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капацитетът за регазификация в Югоизточна Европа надхвърля 35 млрд. куб. м

Втечненият газ промени съществено ситуацията с доставки на газ в района, смята Владимир Малинов

14:50 | 14.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Капацитетът за регазификация в страните от Югоизточна Европа вече надхвърля 35 млрд. куб. м годишно, коментира по време на форум за Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, който се провежда в САЩ, директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Според него тези количества и допълнително планираните нови терминали увеличават потоците на газ от юг на север (тоест посока обратна на традиционната в региона през минали години).

Малинов отбеляза, че втечненият газ постави началото на революция в сектора и е гарант за достъпни енергийни доставки в Европа. "Булгартрансгаз" ще разгледа всяка възможност за акционерно участие в нов терминал за регазификация в Гърция" отбеляза още той и допълни, че такава инвестиция ще е в синергия с Вертикалния газов коридор.

Преди седмица компанията пусна за обществено обсъждане няколко варианта за разширяване на капацитета за пренос на газ от Гърция към Румъния, свързани с реализацията на идеята за Вертикалния коридор. Малко след това и компанията, която управлява интерконектора с Гърция IGB, също представи своето виждане.

Малинов коментира сега, че очаква да успее да привлече и безвъзмездно финансиране за разширяването на капацитета на входно-изходните точки на газопреносната мрежа.

Интерес към доставки на втечнен газ през територията на България на този етап проявяват съседните държави, включително и Молдова и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още