IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция спечели 2,3 млрд. долара приходи от здравен туризъм през 2023 г.

1,4 млн. туристи са посетили страната през миналата година по системата на здравния туризъм

09:57 | 11.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Приходите от здравен туризъм в Турция през 2023 г. възлизат на 2,3 млрд. долара, сочат данни на турското Министерство на търговията, цитирани от БТА. 1,4 млн. туристи са посетили страната през миналата година по системата на здравния туризъм.

Според данните 40 здравни заведения в 5 от най-големите окръзи на страната са сертифицирани с международна акредитация по системата на здравния туризъм.

По този показател Турция се нарежда на 7-о място в света.

Здравният туризъм е един от най-бързо развиващите се сектори в света. Турция показва значителен напредък в тази област. Постигнатото обаче досега е под капацитета на страната, посочват експерти от Турската асоциация за пластична и естетична хирургия.

По думите на д-р Ебру Шен от асоциацията в страната са регистрирани 175 институции, работещи в сектора здравен туризъм.

“Броят на заявките непрекъснато се увеличава, което е показател за популярността и предпочитанията в тази област. Вложените инвестиции за развитието на този тренд дават плодове“, казва тя.

Към това се прибавя и подкрепата на турското министерство на търговията и на Министерството на културата и туризма за популяризиране на постиженията в здравния сектор, инвестициите в медицинската инфраструктура и апаратура, както и за повишаване на конкурентоспособността на международните пазари чрез участия в международни изложения, посещения на делегации, разкриване на регионални поделения в страни, които изпращат значителен брой туристи в Турция.

“Активизират се съвместните усилия на ангажираните в сектора институции, за да се постигне увеличаване на дела на Турция от глобалния здравен туризъм. Целта е страната ни да се превърне в световен център на здравния туризъм”, обобщава д-р Ебру Шен.

По данни на Асоциацията на турските туристически агенции (ТУРСАБ) Германия е на първо място по броя на туристите, които посещават Турция по системата на здравния туризъм, следвана от Великобритания, Русия, Азербайджан. България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово са сред държавите от Балканите, откъдето идват най-много туристи за здравни услуги.

Основните сектори, които са предпочитани за лечение в Турция от чуждестранните пациенти, са гинекология, офталмология, медицинска биохимия, обща хирургия, стоматология, ортопедия и травматология, инфекциозни болести. Пластичната хирургия и присаждането на коса също са много търсени от чужденците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 11.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още