IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nest Labs придоби Dropcam за 555 млн. долара

Компанията, която е собственост на Google, се опитва да даде тласък на продуктовата си линия

10:22 | 21.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на цифрови термостати Nest Labs, който е собственост на Google, придобива компанията Dropcam за 555 млн. долара, за да даде тласък на своята линия свързани продукти за дома, пише Bloomberg.

Dropcam произвежда камери за дома, които могат да бъдат проверявани през смартфон, независимо къде се намирате по света. От своя страна Nest продава дигитални термостати и детектори за дим, които могат да се проверяват и управляват дистанционно през мобилни устройства.

"Ние се грижим хората да останат свързани с дома си, особено когато не са вкъщи", заяви единият от основателите на Nest Мат Роджърс.

Сделката подчертава как Nest, която Google купи за 3,2 млрд. долара по-рано тази година, се стреми да се превърне в по-голям играч на пазара на свързани устройства. Амбицията ѝ е свързана с тенденцията все повече предмети, които хората използват в ежедневието си, да бъдат свързани с интернет и да се контролират чрез мобилни устройства.

Този тип продукти събират данни за навиците на потребителите. Защитниците на идеята за опазването на личните данни на потребителите обаче поставиха под въпрос как Google ще използва данните от Nest. От своя страна Nest обяви, че информацията ѝ ще бъде отделена от тази на Google.

Придобиването е поредното в увеличаващия се списък с покупки на Google през тази година. Технологичният гигант разкри поне пет нови продобивки през май и обяви още три през юни. Една от тях е сделката за купуванетo на Skybox Imaging за 500 млн. долара. Компанията се занимава с проектирането на сателити, които могат да подпомогнат усилията на Google, свързани с картографирането и достъпа до интернет.

Nest обаче наскоро се натъкна на доста продуктови предизвикателства. През април тя обяви, че спира продажбите на своите датчици за дим след като се сблъска с известни технологични проблеми. В момента този продукт отново се продава на пазара.

Dropcam пък е основана през 2009 г. и позволява на потребителите да поставят камери в целия си дом, като през мобилно устройство могат да проверяват в реално време какво се случва вкъщи и да правят записи. Камерите имат опции за нощно виждане и за двупосочен разговор с вградени микрофони.

Преговорите по сделката започнаха преди малко повече от месец. Като част от придобиването, служителите на Dropcam ще се преместят в офиса на Nest в Пало Алто.

"Nest и Dropcam са сродни души", заяви единият от основателите на Dropcam Грег Дъфи. По думите му и двете компании са родени от чувството за неудовлетвореност от остарелите и сложни продукти, които не успяват да направят живота на хората по-лесен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още