IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи фатален инцидент с автономна кола на Tesla

Мъж, тествал Model S в режим на автопилот, е загинал при тежка катастрофа с колата

09:17 | 01.07.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инцидент, при който шофьор на кола на Tesla Motors – Model S, движеща се на автопилот, е загинал при катастрофа с камион, стана причина за разследване от страна на регулаторите в САЩ. Новината беше съобщена както от властите, така и от Tesla, предава Ройтерс.

Разследването на първия смъртен случай, включващ Model S, работещ на автопилот, се случва след като Tesla и други производителки на коли започнаха да се обединяват около идеята за предлагането на системи, които позволяват на превозните средства да се управляват сами при определени условия.

Националната администрация, отговаряща за трафика по пътищата, заяви, че разследва общо 25 хил. седана Model S, които разполагат със системи за автопилот.

Според Контрола по пътищата на Флорида инцидентът е довел до смъртта на 40-годишния Джошуа Браун на 7 май в Уилистън, Флорида. Случилото ще разпали още повече дебатите в автомобилната индустрия от гледна точка на безопасността на системите, които поемат частичен контрол от шофьорите.

Властите посочват, че най-вероятно катастрофата е станала, когато трактор с ремарке е направил ляв завой пред колата на Tesla на кръстовище.

Производителката на електромобили Tesla заяви в блога си в четвъртък, че „нито автопилотът, нито шофьорът са забелязали бялата страна на ремаркето на камиона на фона на ярко светещото небе, така че спирачката не е използвана.

Цената на акциите на Tesla спадна с около 3%, или 6,28 долара, по време на следборсовата търговия, когато беше обявен инцидентът и разследването му.

Компанията коментира необичайната природа на сблъсъка и заяви, че това е първият фатален случай при повече от 130 млн. мили тестове. По думите на компанията клиентите са длъжни да дадат „изрично потвърждение“, че осъзнават, че автопилотът е нова технология, която още е в развитие.

Технологията все още е в бета режим. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 33 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Веднъж и аз се натресох с трабанта в един трактор;-). Не разбрах камион ли е, трактор с ремарке ли бе???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 1
Novakat
преди 7 години
Очаквах, че от Тесла ще бъдат нагли и ще заявят, че ако Тракторът също беше със системата за автопилот нямаше да има катастрофа.Ама има време и до това ще се нагледаме. Като следствие ще почнат да се ограничават и издаването на шофьорски книжки на повечето хора. Въобще светло бъдеще ни предстой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Да не би шофьорът да е гледал някой канал за възрастни докато колата го вози щото вкъщи жена му не дава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 62 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
Един загинал на 130 милиона мили (210 милиона километра) не е много. При човешко управление на такова разстояние вероятно жертвите са повече. Да не говорим, че това не е напълно автономен режим, а полуавтономен режим, където човек може и трябва да се намеси във всяка опасна ситуация. Явно обаче и човекът не е бил в състояние да се намеси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 18
george353
преди 7 години
Не може да има бета версия на нещо което е с такъв потенциален риск за живота. Бета версия на ръчна граната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още