IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carlsberg съкращава 15% от работната си сила след тримесечната загуба

През периода юли-септември датската пивоварна компания загуби 650 млн. долара заради отписване на активи

16:12 | 11.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Carlsberg планира да съкрати 15% от служителите си, след като записа загуба през третото тримесечие заради отписване на активи в Русия и забавянето на икономическия растеж в Европа, отбелязва Financial Times.

Датската пивоварна компания загуби 4,499 млрд. датски крони, или 650 млн. долара, през периода юли-септември, след като направи отписвания за 7,7 млрд. датски крони, свързани с обезценка на „руските марки и активи в Китай“.

Без отписаните активи нетната печалба щеше да нарасне с 2% до 2,2 млрд. крони. Освен това оперативната печалба се повишава с 2% до 3,465 млрд. крони.

Въпреки това реализираното количество бира намалява с 3% на органична база, като компанията обвинява Източна Европа за това. През деветмесечието на 2015 г. количеството бира е надолу с 4%.

Слабото търсене на бира в Русия, което по време на своя пик формираше близо половината от продажбите на Carlsberg, дълго време тежи на представянето на дружеството.

Проблемите на Carlsberg в Западна Европа са отскоро, но бяха основен фактор за анонсираното предупреждение за печалбата през август. Компанията отправи две подобни предупреждения през 2014 г., които бяха свързани със слабостите при руския й бранд Baltika.

Редица големи международни пивоварни компании също са под натиск заради нарасналото търсене на крафт бири, особено на развитите пазари като САЩ и Европа.

Кеес Т'Харт, който бе назначен за главен изпълнителен директор през юни, призна, че „случващото се с печалбата през последните години не е задоволително“. Той обяви промяна на стратегията, като реши да слее съществуващите и новите доходоносни инициативи.

Планът е свързан със съкращаването на близо 2 хил. позиции, или 15% от работната сила.

„Това и фактът, че наближаваме точката на пречупване, при която растежът ни на пазарите в Азия ни компенсира повече за спада на пазарите в Източна Европа, ми дава по-голяма увереност за бъдещето“, казва той.

На борсата в Копенхаген акциите на Carlsberg поскъпват с 6,6%, а от началото на годината – с 23,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още