IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма загуби 752 млн. долара за ден

Alibaba изтри повече от 71 млрд. долара от пазарната си стойност през тази година

17:52 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Ма.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Джак Ма. Снимка: Ройтерс

Състоянието на милиардера Джак Ма се сви със 752 млн. долара в сряда, след като пазарната капитализация на Alibaba Group Holding Ltd. спадна до най-ниското си ниво, откакто най-големият китайски оператор за електронна търговия стана публична компания през септември 2014 г., предава Bloomberg. 

Нетното богатство на Ma се сви с 2,4% до 31,2 млрд. долара, след като акциите на основаната от него компания се понижиха с с 5,1%, за да приключат на ниво от 73,38 долара за брой в Ню Йорк снощи.

Тримесечните приходи от продажби на Alibaba се повишиха с най-бавния темп от три години, а брутният обем стоки, т.е. общата стойност на стоките, прехвърлени през платформите на Alibaba, е нагоре с 34% до 105 млрд. долара (673 млрд. юана). Темпото на ръст също е най-бавното от повече от три години.

Ма, който е на 50 години и има 6,2% дял в компанията, е 21-ят по богатство човек в света според  Bloomberg Billionaires Index.

Alibaba загуби повече от 71,0 млрд. долара от пазарната си стойност през тази година на фона на насищането на пазара на електронната търговия в по-големите и по-богати градове на Китай.

Икономиката на Китай пък расте с най-слабия темп от 1990 г. насам, а Alibaba е изправена пред съдебни дела за фалшификати. Акциите никога не се търгуваха под 68 долара за брой – емисионната цена при първичното публично предлагане през септември.

В понеделник Alibaba съобщи, че ще инвестира 4,6 млрд. долара в една от големите китайски вериги за продажба на електроника - Suning Commerce Group. Сделката може да увеличи присъствието на Alibaba в областта на логистичните услуги и електрониката – области, в които по-малкият, но развиващ се, конкурент JD.com специализира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още