IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Парламентите с най-много жени

Водач в класацията е парламентът на Руанда, в която 70% от населението е от женски пол

14:17 | 10.03.15 г. 1
Графика на деня: Парламентите с най-много жени

Къде жените имат най-голямо участие в националните парламенти? По света приблизително 22% от народните избраници са от женски пол. Руанда е световния първенец в тази класация с впечатляващото мнозинство от 64%. Причина за това е геноцидът в страната през 1994 г., който доведе до избиването на голяма част от мъжкото население и днес жените представляват мнозинство от 70%. Друга причина за тяхното мнозинство е законовото изискване 30% от политическите кандидати да бъдат жени.

Как се сравнява Руанда с другите страни в света? Втора в тази класация е Андора. Разположена в планините между Франция и Испания тя има равно разпределение между мъжете и жените в националния парламент.

Третото място е за комунистическа Куба с 49%.

А САЩ? Страната е на 72-а позиция с 20% жени в Сената и Конгреса.

В българския парламент жените са 69 от общо 240 или 28,75%. За сметка на това българският парламент има жена председател на Парламента – Цецка Цачева от ГЕРБ, която за втори път е на този пост. Това постижение се случва за пръв път в историята на българското Народно събрание.

Графиката показва процентът на депутатите в парламентите с най-много жени:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 9 години
с изключение на две, все пропаднали държави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още