IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яйце на Фаберже доведе до данъчни спорове между руски олигарх и Великобритания

Скъпоценната вещ се намира в Русия, а наскоро президентът Путин го подари на Ермитажа

16:22 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Яйце на Фаберже, предоставено от руския президент Владимир Путин на Ермитажа в Санкт Петербург този месец, за да отбележи 250-ата годишнина от създаването на музея, се превърна в центъра на данъчен спор между Великобритания и руски олигарх, пише BusinessWeek.

Яйцето, което е инкрустирано със злато и сребро, някога е принадлежало на династията Ротшилд, а по-късно е купено от руския милиардер и бизнесмен Александър Иванов. Той се сдобива с него по време на търг на Christie's, проведен в Лондон през 2007 г.

Цената тогава достига 8,9 млн. паунда (14 млн. долара) и е най-високата, платена някога от руснак на търг на произведения на изкуството. Сега Великобритания обаче твърди, че Иванов дължи ДДС върху яйцето и други ценни вещи, които е купил в страната.

На 1-ви декември британски митнически инспектори нахлуха в музея в Баден-Баден в Германия, който Иванов създава през 2009 г., за да покаже своята колекция от предмети Фаберже.

"Първото нещо, което ме попитаха, беше „Къде е яйцето на Ротшилд?“, посочва Сергей Автоношкин, който управлява музея.

Яйцето обаче не е там. Иванов го пази в Русия, твърди Автоношкин. По думите му то никога не е било част от колекцията на германския музей. Иванов го дарява на руското правителство тази година, а на 7-и декември президентът Путин го дава на Ермитажа.

Иванов твърди, че не дължи никакви данъци за яйцето, защото скъпите предмети, които е купил от Европейския съюз, като цяло нe подлежат нa данък добавена стойност, ако биват изнасяни извън ЕС.

Автоношкин посочва, че той и Иванов са се срещнали с британски представители по-рано тази година, за да изяснят ситуацията и да помислят как да бъде уреден въпросът.

„Казаха ни, че въпросът е приключен“, коментира той. „Тази атака беше напълно неочаквана“.

Иванов заяви пред Bloomberg през 2010 г., че е колекцията му от яйца на Фаберже и други скъпоценности възлиза на 2 млрд. долара. Милиардерът посочва, че е създал музея в Баден-Баден, след като бюрократични пречки не му позволяват да създаде музей в Москва.

Британският вестник Times пише, че властите в страната вярват, че яйцето на Ротшилд е изпратено в Германия, ето защо е трябвало да се плати данък за него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още