IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китаец купи на търг рядък розов диамант за над 28 млн. долара

16,08-каратовият камък беше предложен за продажба по време на аукцион в Женева

15:03 | 11.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Голям рядък розов диамант достигна цена от 28,725 млн. швейцарски франка (28,55 млн. долара) по време на търг на бижута на Christie’s в Женева, предава Ройтерс.

16,08-каратовият скъпоценен камък вече е в ръцете на китайски богаташ, базиран в Хонконг. Диамантът е част от пръстен от платина и злато и е обграден от два реда по-малки бели диаманти, посочват от аукционната къща. Предварителната оценка на бижуто беше 23-28 млн. долара.

Продавачът не е идентифициран, а купувачът, който кръсти розовия диамант “The Sweet Josephine”, е пожелал да запази анонимността си, твърдят от Christie’s. Произходът на диаманта също не е разкрит.

“Това със сигурност е топ цена за камък с такова качество заради неговия цвят. В света има само няколко толкова розови диаманта, колкото този”, коментира Франсоа Кюрие, председател на Luxury Group на Christie’s и експерт в бижутерията, който води вечерния аукцион в препълнената зала.

По думите му цената показва, че пазарът на скъпоценни камъни е в добро състояние, а инвестициите в произведения на изкуството, бижута и диаманти са смятани за нещо, което носи сигурност.

В близо 250-годишната история на търговете са продавани само три толкова ярки розови диаманта над 10-карата, посочват от Christie’s.

80% от всички 400 лота, предложени на вечерния търг, са намерили купувачи и са събрали общо 110,26 млн. швейцарски франка. Сумата е успяла да надмине предварителните очаквания, твърдят от аукционната къща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още