IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият човек в Азия е изгубил 13 млрд. долара заради срива в Китай

Само през последните две сесии Уан Дзиенлин отчита загуба от 3,6 млрд. долара

16:54 | 25.08.15 г.
<p>
	Уан Дзиенлин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уан Дзиенлин. Снимка: Ройтерс

След пика на китайските борси през юни акциите на публично търгуваните компании на най-богатия човек в Азия Уан Дзиенлин се сринаха на борсите в Шанхай и Шънджън, което сериозно се отрази на личното му богатство. Той е изгубил зашеметяващите 3,6 млрд. долара само през последните две сесии, което е около една трета от общите му загуби от 13 млрд. долара за това лято, коментира CNNMoney.

Цената на акциите на Wanda Dalian Commercial Properties потъна с 38% от 12 юни насам, което заличи около 9 млрд. долара от стойността на дела на Уан. Акциите на Wanda Cinema Line пък се сринаха с 36% и доведоха до лична загуба от 4,2 млрд. долара, а тези на Wanda Hotel Development спаднаха с цели 49%, отнемайки му още 60 млн. долара, твърди анализ на CNNMoney.

Наскоро Уан измести милиардера от Хонконг Ли Ка Шин от позицията на най-богат човек в Азия, сочат данни на Hurun Report, публикуван през миналата седмица. Според доклада състоянието му възлиза на 42,6 млрд. долара.

Дори преди срива ситуацията с Wanda Cinema се влошаваше заради волатилните колебания на цените и спирането ѝ от борсата за около 2 месеца. Както кино компаниите, така и тези в сферата на търговските имоти дебютираха на пазара през миналата година, увеличавайки значително богатството на Уан.

На Уан му трябваха 16 години, за да постигне статут на милиардер, създавайки империя като основател на Dalian Wanda Group, конгломерат в сферата на недвижимите имоти и развлеченията.

Неговите амбиции не спират, като последните му инвестиции се фокусират най-вече върху развлекателния сектор. През 2013 г. Уан вложи 1,6 млрд. долара, за да купи производителя на яхти Sunseeker, който строи кораби за филмите за Джеймс Бонд. Преди това през 2012 г. Уан придоби американската кино верига AMC Cinemas на цена от 2,6 млрд. долара.

Dalian Wanda е най-големият собственик на недвижими имоти, като държи 17 млн. кв. м. в портфолиото си. Компанията управлява търговски центрове, лускозни хотели и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още