IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите хора в света изгубиха 70 млрд. долара за един ден

29 юни донесе печалби за едва 12 от милиардерите

13:33 | 01.07.15 г. 2
<p>
	Най-богатият човек в света Бил Гейтс. Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Най-богатият човек в света Бил Гейтс. Снимка: Архив, Ройтерс

Само за един ден (29 юни) най-богатите 400 души в света са реализирали съвкупна загуба от 70 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Причината - песимизмът на капиталовите пазари, породен от страховете около Гърция, и спадът в Китай, движен от ливъридж инвеститори, излизащи на пазара.

Средната загуба за милиардер възлиза на 175 млн. долара, сочат изчисления на базата на Bloomberg Billionaires Index. Съвкупният спад в богатството им е над 1,5%. Общата загуба е повече от пазарната капитализация на компании като Ford Motor Co. и Twenty-First Century Fox Inc.

В понеделник американските борси регистрираха понижения, като индексът S&P спадна с 2,1 процента, докато NASDAQ отбеляза загуба от 2,4%. Европейският индекс Euro Stoxx също светна в червено със загуба от 4,2%, а китайският Shenzhen Stock Exchange Composite спадна с над 6%.

Най-голяма загуба от милиардерите е реализирал създателят на модната марка Zara Аманико Ортега – 2,2 млрд. долара. Така богатството му е намаляло с 3,2%. Ортега е най-богатият човек в Европа и втори по този показател в световен мащаб. Най-богатият човек на планетата Бил Гейтс е изгубил 1,4 млрд. долара, реализирайки спад от 1,7%. Инвеститорът Уорън Бъфет, трети по богатство, е изгубил 1,6 млрд. долара.

Най-богатите 400 души в света контролират активи на стойност 4,2 трилиона долара, което е с почти 400 млрд. долара повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия.

Само 12 от милиардерите са успели да увеличат богатството си в понеделник, сред които е и най-богатият човек в Африка Алико Данготе. Данготе е спечелил 180 млн. долара, достигайки по този начин общо богатство от 15,3 млрд. долара. Акциите на Dangote Cement са поскъпнали с 2,35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
Пожелавам на всички покорни служители да имат силата и достойнството да запазят живота си, след като работата им приключи.Понеже почти винаги, това не става както те самите са очаквали по "договор", щом не могат да контролират напълно нито себе си, нито обстоятелствата около себе си, за разлика от назначилата ги "система"!Понеже и служенето им и не-служенето им не променя нищо, то вярата им в системата е напълно излишна!Защото могат да бъдат напълно сигурни само в едно: винаги съществува друг реален техен готов заместител!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Една от графиките на проф. Робърт Шилер, показва, че акциите в момента са много скъпи, в сравнение със средното за последните 10 години. Обикновено, акциите имат индекс цена-печалба (Shiller P/E) равен на 16, а този индекс в момента е близко до 28. Това означава, че акциите са оценени с 65% по-високо.... - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/?sp=1#storystartХаоса е голямИма много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия.......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност.......- http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ проф. Рубини - http://darikfinance.bg/***/115311#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още