IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle стартира годината с по-бавен ръст

Въпреки това нарастването на приходите е по-високо от очакваното от анализаторите

11:46 | 14.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата компания за хранителни продукти в света - Nestle SA, продължава да отчита ръст на приходите въпреки продължаващия ценови натиск. Особено добре са се развили продажбите на кафе и продукти за домашни любимци, пояснява швейцарската компания в отчета си, цитирана от Bloomberg.

Ръстът по отношение на приходите от продажбите на органична база, важен показател за базирания във Вьове, Швейцария, производител на кафето Nespressо и шоколада Cailler, се забавя до 3,9 на сто от 4,4 на сто година по-рано. Анализатори обаче очакваха той да е в размер на 3,65 на сто.

В абсолютна стойност приходите от продажба на продукти с марките Maggi, KitKat или Nespresso остава на същото ниво отпреди година - 20,9 млрд. франка (19,2 млрд. евро). Не на последно място причината е силният швейцарски франк. 

Същевременно компанията потвърди досегашната си прогноза за 2016 г. - за органичен ръст на нивото на предходната – 4,5 на сто. Най-голямата компания за хранителни продукти в света представи тези прогнози за продажбите през февруари, като те останаха под оценките на анализаторите, а това увеличи натиска върху главния изпълнителен директор Пол Бълке да открие нови сфери на растеж, докато пристъпва в последната част от мандата си.

Той  се опитва да разшири Nestle и да придобие компании в областта на грижата за кожата и хранителните добавки, за да намали зависимостта на компанията от предизвикателната за растежа индустрия с пакетирани храни. Nestle е под натиск да се откаже от целта си за дългосрочен среден растеж на продажбите от 5-6%, останала от времената на една по-инфлационна икономика, казват анализатори от Jefferies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още