IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Heineken надхвърли очакванията

За първото полугодие приходите се покачват със 7,2% до 10,93 млрд. евро

13:47 | 03.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Благодарение на преди всичко добрите сделки в Азия и силното търсене на мексиканските марки бира Heineken Nv отчита по-висока от очакваното печалба, съобщи DPA.

Третият по големина в света производител на бира заяви, че нетната му печалба се повишава преди всичко в региона на Северна Америка и Азия, но в Африка бизнесът не се е развил особено добре.  

Като цяло консолидираната оперативна печалба скача през първото полугодие на сравнима база с 3,4 на сто до 1,55 млрд. евро, съобщи холандската компания. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха тя да е в размер на 1,53 млрд. евро.

Печалбата за първите шест месеца на годината скача с 81% до 1,14 млрд. евро. Значителна част от печалбата – 375 млн. евро, идва от продажбата на мексиканската компания за производство на бутилки и алуминиеви кенове Empaque. Стойността на сделката, оповестена през февруари, бе 1,23 млрд. долара.

За първите шест месеца на годината приходите се покачват със 7,2 на сто до 10,93 млрд. евро. 

Същевременно Heineken потвърди прогнозата си за цялата година. Според нея концернът очаква да продаде по-малко напитки спрямо миналата година, когато имаше и Световно първенство по футбол, което традиционно води до по-силни продажби.

Това вече се усети в началото на годината. Между януари и юни концернът е продал 55 млн. хектолитра бира, година по-рано са били продадени 55,6 млн. хектолитра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още