IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На България ѝ липсва силното предприемачество

И през следващия четвърт век вероятно все още ще говорим за преход, а не за развитие и за растеж напред, смята Светла Костадинова

19:04 | 17.09.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В България все още няма достатъчно силно предприемачество, което да създаде достатъчно добри условия за развитие и работа, за да останат младите хора в страната. Това беше един от основните изводи по време на конференцията „25 години в подкрепа на свободата в България“, организирана от фондация Friedrich Naumann. 

Липсват достатъчно малки и средни предприятия, които да създават работни места, особено за младите хора и в по-малките селища, отчете Бертрам Ролман, генерален мениджър на Пирин-Текс, който работи в България от 1992 г. Другият основен проблем, който той отчете, е свързан с това, че много компании работят в сивата икономика, които по този начин отнемат социалната сигурност на служителите им. 

Едно от основните предизвикателства в момента е да се откриват нови места с потенциал за икономически растеж. Ако в тях се създадат достатъчно възможности и съществуват механизми за развитие и иновативен капацитет, то това би ги вдигнало над нивото на развиващите се пазари, отчете от своя страна проф. д-р Карл-Хайнц Паке, заместник-председател на Борда на директорите на Фонда за свободата Friedrich  Naumann. Той отбеляза още, че това важи не само за България, но и за Европа като цяло, тъй като в региона се наблюдава тенденция към централизация.

Проф. Паке коментира, че вътре в самите страни, най-вече в периферията, трябва да има условия за инвестиции, които да ги правят по-атрактивни. В България е нужно добро правителство, тъй като инвеститорите трябва да знаят, че макар и малка държава, може да ѝ се има доверие, че след няколко години условията няма да се променят значително.

Проследявайки последните 25 години изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова заяви, че през следващия четвърт век вероятно все още ще говорим за преход, а не за развитие и за растеж напред. Според нея обаче в този преход има място за върховенство на закона, за по-малко правителства и по-малка намеса от тяхна страна, за по-отворен пазар и повече предприемачество.

Една от препоръките, които Ролман отправи към държавата, е за създаването на електронно правителство, така че да има възможно най-малко замесени лица при взимане на конкретно решение. По отношение на актуалната тема за бежанска криза той сподели, че България има погрешно отношение към ситуацията.

Той отбеляза, че в страната липсват достатъчно кадри за нискоквалифицирана работа и именно в това отношение може да се даде шанс на бежанците. Ролман даде пример със собствената му кампания, където вече от година и половина работят няколко бежанци, децата им посещават училища в Гоце Делчев, а семействата им се интегрират.

На темата за предприемачеството и малкия и средния бизнес е посветен и следващият Клуб Инвестор "Иновации и предприемачи"организирана от Клуб Investor на 29 септември. Участие в дискусията ще вземат Томислав Дончев, зам. министър-председател по европейските фондове и икономическата пoлитика, както и д-р Анна-Мари Виламовска, секретар за иновационна политика на президента на България. Сред лекторите са също Ангел Келчев, старши мениджър „Сливания и придобивания” в Ърнст и Янг България, Елвин Гури, изпълнителен директор на Empower Capital, д-р инж. Венцислав Славков, управител на Спесима, Станимир Бойчев, главен оперативен директор на ScaleFocus, Руска Ружинова, директор „Външни партньори, европрограми и кореспондентски отношения” в Първа инвестиционна банка, и други. Модератор на дискусията ще е Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg.

Събитието ще се проведе на 29 септември в зала „София” на Гранд Хотел София, като започва в 15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"На България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
бай Промо
преди 8 години
Отн. 'В България все още няма достатъчно силно предприемачество, което да създаде достатъчно добри условия за развитие и работа, за да останат младите хора в страната'Възпроизводството на франчайзинг на мошеническата Съвременна механика на парите не е предприемачество. Младите защо не станат 'силни предприемачи' и да вземат да си напишат домашното по бизнес развитие и икономика. Като начало може да направят един пълен анализ на скритата административна пенсионерска безработица, обстоен анализ на БАН за своеволия в науката и спам в образованието, както и един анализ на схемите за измама заложени в Съвременната механика на парите, също и анализ за компетентност и устойчивост към финансови измами на всички, които се представят за кредитни инспектори по банките ...и анализ на спам-произвола за фриволно раздаване на франчайзинг на всякакви кредити ... по стълбовете из града. И къде е общината - на всяка спамърска лепенка за 'раздаване на кредити' трябва да има прикачена глоба от 5 бона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
ИЛИЯ
преди 8 години
БЪЛГАРСКА ТЪПАЩИНА!!предприемачество!!!ГЛУПОСТИ ЗА ПРОСТАЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
Хахахааа, "в страната липсват достатъчно кадри за нискоквалифицирана работа" ...има, колкото си искаш и още толкова, ама защо да работят за мизерните ви заплати, я по-добре нещо по периферията, те си знаят...и партията също, електората е важен, ей...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Нашите назначени капиталисти сериозно си мислят, че има по-големи абдали от българските овце-човеци. Неслучайно мигрантите избягват България, страната, в която куче да вържеш, ще избяга през Терминал 2, но овцете си стоят. И затова нашите *** заговориха за високи заплати, но не на нашите специалисти, които не са избягали (значи, че няма и да избягат, вероятно), а на чужденците. Национално отговорен капитал, кво да прайш, *** тиквите и кратуните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
"На България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още