IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весна Пусич: Бежанската криза е голям тест за Европа

Нашите общи либерални ценности са подложени на тест и трябва отново да бъдат потвърдени, твърди хърватският вътрешен министър

15:22 | 17.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Във времена като днешните имаме силна нужда от лидерство, което да предлага решения и дългосрочен изход, и е важно да промотираме основните либерални ценности и либерални идеи. Това заяви Весна Пусич, министър на външните работи на Хърватия ,по време на конференцията „25 години в подкрепа на свободата в България.“, организирана от Фондация „Фридрих Науман“.

„Нашите общи либерални ценности са подложени на тест и трябва отново да бъдат потвърдени“, допълни тя. По думите ѝ много ценности се промотират от всички, но се оказва, че в трудни моменти много хора от политическите кръгове ги изоставят.

Според нея е лесно е хората да са либерали, когато никой не иска нищо от тях и е лесно да изглеждат гостоприемни, когато никой не иска да влезе при тях. Но в трудни времена като в днешните това се оказва по-трудно. „Като цяло нашите общества не са много различни едно от друго. Това, което ни различава, е видът лидерство, което предлагаме. Бежанската криза наистина е голям тест и дойде като изненада за Европа. В моята страна влязоха почти 6000 души за 24 ч. Затова ще имаме нужда от цялата подкрепа  на нашите приятели и съюзници, но ние не можем и няма да изхвърлим тези хора в нищото“.

Ако правителствата и властите не се намесят и не предоставят структурни отговори и решения и дългосрочни изходи от тази ситуация, тя ще се срине в хаос, твърди още Пусич. Затова е важно „да имаме лидерство днес, за да имаме решенията утре“.

По думите ѝ трябва да е налице успешно трансгранично сътрудничество и партньорство, защото никоя страна не може да се справи с кризата сама.

„Хърватия успя да постигне нещо сама и с подкрепата на своите партньори, а именно да поеме отговорност за себе си. Ако обаче успеем заедно да поемем отговорност не само отговорност за нас самите, но и за някой друг, то това би било истински успех“, добави още хърватският министър.ю

Всичко за бежанската вълна четете тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още