IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците вече ще плащат за ползване на германските аутобани

Решението на правителството бе разкритикувано от ръководството на ЕС

09:33 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чужденците вече ще плащат за ползване на германските аутобани

Правителството на Германия одобри законопроект, предвиждащ заплащането на такса при преминаването на аутобаните в страната. Той влиза в сила от 2016 г., като според него чужденците ще трябва да си купуват специални стикери, които да лепят на предното стъкло на автомобилите си. Местните граждани също ще плащат, но сумата за тях ще бъде компенсирана с намаляване на пътния данък. 

Законопроектът бе представен за одобрение от министъра на транспорта Александър Добринд и от министъра на финансите Волфганг Шойбле. Събирането на таксите ще започне от 1 януари 2016 г., като според предварителните разчети, направени от експертите на двете министерства, това ще носи около 500 млн. евро годишно на бюджета на страната.

Чужденците, преминаващи през Германия, ще плащат единствено за пътуването си по магистралите, но не и по останалите пътища. Засега все още няма яснота как ще се процедира с немските шофьори, които трябва да получат отстъпка от пътния данък, плащан всяка година. Според местни политици процедурата за подобно нещо е доста сложна, най-малкото защото различните хора пътуват различно време по аутобаните.

Решението на правителството на Германия предизвика негативна реакция в ръководството на ЕС. То бе разкритикувано от Брюксел, тъй като според ЕК противоречи на законодателството на ЕС.

За въвеждането на винетки или тол такси за чуждестранни автомобили се заговори през ноември 2013 г. в хода на преговорите за сформирането на новия германски кабинет. Държавата ще изисква "адекватен принос от притежателите на нерегистрирани в Германия автомобили", бе записано в текста на споразумението между двата водещи коалиционни партньора – Християнсоциалния съюз (CSU) и Германската социалдемократическа партия (SPD).

Още новини от автомобилния сектор четете в Automedia.bg!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още