IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb сключи споразумение със Сан Франциско

Стартъпът ще регистрира домакините си в списъците на властите

09:23 | 02.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Airbnb и Сан Франциско са уредили извънсъдебно спора си за краткосрочните наеми.

Airbnb съдеше града, в който е и седалището на стартъпа, след като властите в Сан Франциско гласуваха ново правило през миналото лято, изисквайки всички домакини да се регистрират в регистрите на града лично. В понеделник двете страни са сключили споразумение - Airbnb ще регистрира своите домакини в регистрите на Сан Франциско, а градът ще направи възможно регистрациите да се получават по електронен път.

„Ние вярваме, че трябва да си партнираме с градовете ... Ние, като платформа, вярваме, че платформите трябва да поемат отговорност", заяви по време на разговор с репортери в понеделник Крис Лихайн, ръководител на глобалната политика и комуникации на Airbnb. Лихайн нарича съдебния спор срещу града „само въпрос на последна инстанция".

Правната битка започна през миналата година, когато Сан Франциско гласува новото правило за регистрации. Съгласно този закон Airbnb и други компании за споделяне на домовете като HomeAway, които са се присъединили към делото на Airbnb, ще бъдат глобявани с до 1000 долара на ден за всяко публикуване на обява, която е нелегална според властите.

Това накара платформите да поемат отговорност, за да се уверяват, че всяка малка обява в сайтовете им е законна. Процесът на аналогова регистрация в града на стойност 50 долара изискваше и представянето на всички документи лично, което се оказва пречка за много домакини. 

Като част от сделката Airbnb и HomeAway се споразумяват да създадат онлайн система за „скоростно регистриране“ с града. Когато домакините се регистрират в Airbnb, те ще бъдат информирани, че тяхната информация (име, адрес и пощенски код) ще бъде споделена с властите в града – които ще отговарят за одобряването на регистрациите, ако домакините решат да продължат с публикация за имота си.

Информацията им след това ще бъде изпратена за одобрение от страна на Службата за краткосрочно отдаване под наем. Регистрационните номера от тази служба - или поне доказателство за висящо заявление - ще се изискват за всички обяви в Сан Франциско.

Освен това сайтовете са се съгласили всеки месец да проверяват всички обяви в Сан Франциско, за да сверяват дали всички обявени места за отдаване са наистина регистрирани. Всички съществуващи домакини, които не се регистрират в списъците на администрацията, ще бъдат изчистени от сайта.

Споразумението все още се нуждае от благословията на надзорния съвет на Сан Франциско. Ако и когато това се случи, Airbnb и HomeAway планират да оттеглят делото си и да продължат с прилагане на споразумението.

Според Службата за краткосрочно отдаване под наем в момента има 2100 регистрирани имоти в Сан Франциско, но в Airbnb има над 8000 обяви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още