IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия разследва чужденци, придобили незаконно имоти в страната

Мерките на правителството са свързани с новите правила за чуждите инвестиции в страната

12:40 | 05.03.15 г.
Австралия разследва чужденци, придобили незаконно имоти в страната

Австралия започва разследвания на чужденци, които незаконно са придобили жилищни имоти, съобщи финансовият министър Джо Хоки, цитиран от Ройтерс.

Съобщението на Хоки идва само ден, след като Канбера нареди на китайска компания да продаде в срок до 90 дни имение в Сидни за 39 млн. австралийски долара (31 млн. долара). В противен случай фирмата ще се сблъска със сериозни последствия.

Мерките на правителството на Австралия са свързани с новите правила за чуждите инвестиции в страната. Те обхващат и пазара за имоти, който става все по-недостъпен за местните жители, особено на фона на наплива на богати китайци през последните години.

Австралия позволява на чужденци да купуват само новопостроени жилища, но специална парламентарна комисия установи през миналата година, че правилото редовно се нарушава. Правителството пък обеща да се разследват всички случаи, при които се установят нарушения, припомня информационната агенция.

През миналия месец правителството обяви, че ще наложи такси на чужденците, които купуват имоти в страната, както и ще глобява тези от тях, които нарушават правилата за чуждестранните инвестиции, в опит да “охлади” пазара на жилища.

Цените на жилищата в Сидни са се увеличили с 13,7% през февруари спрямо същия месец на миналата година. Това засилва натиска върху Централната банка да се намеси, за да предотврати спекулативното увеличение на цените в условията на рекордно ниски лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още