IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на жилищните цени по света продължава

Начело по поскъпване на имотите са Хонконг и Ирландия, а най-силно поевтиняват жилищата в ОАЕ, Русия и Украйна

10:07 | 17.09.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Три от петте пазара с най-силно поскъпване на жилищата са в Европа. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Три от петте пазара с най-силно поскъпване на жилищата са в Европа. Снимка: freeimages.com

Жилищните пазари по света продължават възхода си, като в него вече участват Европа, Северна Америка и някои райони на Азия, разкрива последното глобално проучване на Global Property Guide за второто тримесечие на 2015 г. От петте пазара с най-силно поскъпване на имотите за една година* три се намират в Европа (Ирландия (+10,81%), Естония (+8,99%) и Исландия (+6,19%), докато останалите два (Хонконг (+16,43%) и Филипините (+6,61%) са в Азия.

Най-големи понижения на жилищните цени на годишна база са регистрирани в Обединените арабски емирства (-11,72%), Русия (-11,13%) и Украйна (-10,64%).

За една година до края на второто тримесечие на 2015 години жилищните цени са се повишили в 24 от 39 пазара, които вече са публикували данни за второто тримесечие и са включени в проучването, сочат коригираните спрямо инфлацията данни. По-позитивните номинални данни, които обикновено се представят публично, показват поскъпване на жилищата в 28 страни и поевтиняване в 11.

През второто тримесечие на 2015 г. в 22 жилищни пазара се наблюдава ускорение на изменението на жилищните цени, а в 17 – забавяне.

Забележителен ръст на пазарите на имоти в Европа

Три от петте най-силни пазара са в Европа. Като цяло 13 от общо 20 европейски пазара, за които са налични данни за второто тримесечие на годината, отчитат ръст на жилищните цени на годишна база.

В Ирландия жилищата продължават да поскъпват, като цените са нараснали с 10,81% за една година до края на второто тримесечие, а в рамките на тримесечието - с 0,47%.

Естония е вторият най-добре представящ се пазар в Европа и третият в световен план въпреки известно забавяне на поскъпването в сравнение с миналата година. В Талин средната цена на имотите е нараснала с 8,99% през второто тримесечие на годишна база, което е най-бавният ръст от второто тримесечие на 2013 г. насам. На тримесечна база се наблюдава спад от 0,81%.

В Исландия жилищните цени са се повишили с 6,19% на годишна база, а спрямо първото тримесечие на годината почти не се отчита изменение.

Сред другите силни европейски пазари са Румъния, където жилищата са поскъпнали с 4,83% за една година, Норвегия (4,26%), Великобритания (4,11%), Германия (3,93%), Швейцария (2,76%) и Холандия (2,11%). Всички, с изключение на Обединеното кралство и Холандия, са се представили по-добре в сравнение с година по-рано. Освен това на всички пазари се наблюдава ръст на цените на тримесечна база.

Сред страните в Европа с минимални повишения на цените са Португалия, където те са нараснали с 1,53% за една година, Литва (1,15%), Словакия (0,92%) и Латвия (0,65%). Само в Португалия е отчетен ръст в сравнение с предходното тримесечие. Освен това само в Португалия и Словакия има подобрение на резултатите спрямо второто тримесечие на миналата година.

Пазарите в някои европейски държави обаче остават слаби. Русия е вторият пазар по годишен спад на цените в глобалното проучване и с най-голямо понижение в Европа. Жилищните имоти в Русия са поевтинели с 11,13% на годишна база през второто тримесечие, което е най-силният спад от последното тримесечие на 2011 г. На тримесечна база спадът е 2,92%.

Жилищният пазар в Украйна продължава да отслабва на фона на икономическата и политическа криза в страната. В Киев средните цени на новите имоти са паднали с 10,64% за една година, а на тримесечна база – с 1,61%. Резките понижения се обясняват основно с високите лихви, наложени с цел да се ограничи хиперинфлацията.

Сред другите слаби пазари в Европа са Гърция, където жилищните цени са паднали с 3,88% за година, Испания (-3,56%), Кипър (-3,18%), Хърватска (Загреб)(-2,42%) и Финландия (-0,79%).

България беше включена доскоро в проучването на Global Property Guide, но в последното издание отсъства. Вероятно причината за това е, че данните на НСИ за второто тримесечие на 2015 г. ще бъдат оповестени на 30 септември.

В Азия се наблюдава движение и в двете посоки. Половината от пазарите там са силни. Хонконг е пазарът с най-силно поскъпване на имотите в глобалното проучване – цените там са нараснали с 16,43% за една година, което е рязка смяна на тенденцията след спада от 0,66% година по-рано. На тримесечна база повишението е с 3,83%.

В Япония имотите също са поскъпнали силно благодарение на пакета икономически стимули на премиера Шиндзо Абе. В Токио средната цена на съществуващите апартаменти е нараснала с 6,13% за една година, на на тримесечна база се е понижила с 0,5%.

В Южна Корея националният индекс на жилищните цени се е повишил с 2,03% спрямо година по0рано и с 0,65% за три месеца.

Половината азиатски пазари обаче продължават да записват понижения. В пет от 10-те пазара, за които са налични данни за второто тримесечие на 2015 г., цените падат, а четири се представят по-слабо от миналата година. Жилищата в Сингапур са поевтинели с 3,38% на годишна база, което е седмо поредно тримесечие на спад на цените.

В резултат на мерките на правителството за охлаждане на пазара цените на имотите в Тайван са са паднали с 2,16% спрямо година по-рано, което е обрат спрямо тенденцията от миналата година, когато бе регистриран ръст от 5,2%.

Спадът на жилищните цени в Китай вече се забавя. Индексът на жилищните цени в Шанхай е паднал само с 0,12% за една година, а в рамките на второто тримесечие е отчетен ръст от 3,37%.

В Северна Америка жилищните пазари са силни. Индексът на жилищните цени в САЩ S&P/Case-Shiller се е повишил с 4,39% за годината до края на второто тримесечие, което е по-силен ръст от повишението от 4,15% през аналогичния период година по-рано.

В Канада имотите в 11-те най-големи града са поскъпнали с 4% за една година, което е най-силният ръст от първото тримесечие на 2012 г. На тримесечна база цените бележат повишение от 1,78%.

*В проучването се анализират коригирани спрямо инфлацията данни за второто тримесечие на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
Хайде и при нас в БГ .... уви !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още