IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в глобален план отбелязват най-слабия си ръст от 3 години

Ренесансът, който изживява пазарът в Европа, е видимо "на две скорости". България попада сред пазарите с умерен растеж на цените, но данните са стари

11:44 | 15.06.15 г. 1
Цените на жилищата в глобален план отбелязват най-слабия си ръст от 3 години

Цените на жилищата в глобален план отбелязват слаб растеж през първото тримесечие на годината, след като през последните три месеца на 2015 г записаха първия си спад от две години, сочат данните на консултантската компания Knight Frank.

За периода януари-март цените на жилищата в глобален мащаб са нараснали с 0,3% - най-слабият ръст от три години насам, отчитат експертите.

Европа обаче затвърждава позициите си на лидер по ръст на цените на жилищата в глобален план. Седем от първите десет държави в класацията на компанията са на Стария континент.

Същевременно България запазва стабилни позиции в класацията, заемайки 38-мо място от 56 държави. Консултантите обаче са ползвали данните за страната ни от последното тримесечие на 2014 г., тъй като Националният статистически институт от тази година променя начина, по който изчислява цените на жилищата. Заради тази промяна първите данни за цените на имотите през първото тримесечие институтът ще публикува чак на 30-ти юни.

Поради същата причина страната ни не е включена в класацията на онлайн изданието Global Property Guide за първото тримесечие.

Пазарът в Европа – Ренесанс на две скорости

Хонконг е пазарът на имоти с най-силен ръст в света през първото тримесечие – 18,7% на годишна база и 5,5% за тримесечието.

Втората позиция е за Турция, където годишното увеличение на цените достига 18,6%, а за тримесечието – 5,2%. Следва Ирландия с малко под 17 на сто годишен ръст, но спад от 0,9% за тримесечието. Топ 10 се допълва от Люксембург, Естония, Колумбия, Нова Зеландия, Исландия, Швеция и Норвегия.

Същевременно най-силен спад на цените на жилищата е отчетен в Украйна – 15,5% на годишна база и 4,5% за тримесечието.

В първите 20 най-силни пазара попадат още Унгария, Германия и Великобритания, а в топ 30 влизат още Малта, Чехия, Дания и Швейцария.

Второто място е за Кипър със съответно 8,2% и 1,8%, а третото – за Китай с 6,4% и 1%, заради мерките, които Пекин предприе с цел „охлаждане“ на жилищния пазар. Топ 10 се допълва от Дубай, Гърция, Полша, Словения, Сингапур, Италия и Франция.

Най-зле представящият се регион в класацията е този на Русия и бившите съветски републики, където е отчетен среден спад на цените на жилищата от 2,3% на годишна база през първото тримесечие.

Видимо е обаче, че пазарът на жилища на Стария континент се движи „на две скорости“. Сред пазарите в дъното на класацията попадат още Финландия, Румъния и Испания въпреки признаците за започнало възстановяване. По-умерени тенденции се наблюдават на пазара на имоти в Румъния, Словакия, Хърватия, Латвия и Литва.

Ирландия или Хонконг?

Онлайн изданието GlobalPropertyGuide.com отрежда на Ирландия лидерската позиция като най-бързо растящия пазар на жилища и дава втората позиция на Хонконг. Трета е Естония, последвана от Швеция, Израел, Пуерто Рико, Турция, Нова Зеландия, Исландия и Япония.

В дъното на таблицата – пазарите с най-силен спад на цените на жилищата, GlobalPropertyGuide.com подрежда Украйна, Русия, Китай, Сингапур, Дубай, Мексико, Испания, Гърция, Бразилия и Румъния.

Изданието също констатира, че най-силните жилищни пазари в момента се намират в Европа. Заради спада на еврото европейските пазари са все по-атрактивни за американските купувачи на имоти, макар и някои пазари да продължават да затъват в проблеми.

Същевременно се отчита, че повишенията на цените в САЩ и Бразилия – доскоро сред пазарните лидери, са се забавили значително през първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
Няма смисъл СЕГА от "глобална статистика"! Контролирания хаос може да поддържа глобален ръст 0%, а в различните зони да е различен... защото разтежа в различните Зони не е ВЪВ фаза!Например, проверимо и в ТВ-реалността - Зона Китай са в сриФФ от 1г , Зона САЩ са пред сриФФ до 1г, а Зона ЕС е пред разтеж сега!"Глобалната статистика" ще е нужна след няколко цикъла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още