IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг ограничава допълнително ипотечното кредитиране

Купувачите на имоти ще могат да заемат до 60% от стойността на първото собствено жилище и до 40% за втори дом

11:14 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Хонконг ограничава допълнително ипотечното кредитиране

Правителството на Хонконг ограничи допълнително размера на кредитите, отпускани на купувачите на имоти, съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com. Мерките влизат в сила незабавно.

Купувачите на недвижимости на стойност до 7 млн. хонконгски долара (902 818 щатски долара) ще могат да получат заем в размер до 60 на сто от стойността на имота. Предишният „таван“ на кредитите беше до 70% от стойността на жилището, припомня изданието.

Още по-строги са ограниченията за купувачите на втори дом – те ще могат да заемат до 40 на сто от стойността на имота, според новите правила. Предишният лимит беше 50 на сто.

Рестрикциите са в отговор на очакваното увеличение на лихвите в САЩ, посочва изданието. Валутата на Хонконг е обвързана с щатския долар и местните власти се опасяват, че при евентуален ръст на лихвите в Страната на неограничените възможности огромен брой кредитополучатели в Хонконг няма да могат да обслужват ипотеките си.

„Трябва да имаме предвид, че рискът не е толкова далечен. Той се приближава и става все по-голям“, коментира Норман Чан, който оглавява паричния регулатор в Хонконг.

По думите на Чан предприетите мерки ще „гарантират стабилността на финансовата система на Хонконг предвид опасенията за прегряване на пазара на имоти, особено в сегмента на малките жилища“.

Чан допълва, че съотношението на дълга на домакинствата към брутния вътрешен продукт се е увеличило до исторически равнища.

Новите ограничения обаче допълнително ще затруднят купувачите на първи собствен дом.

Още през 2012 г. властите в Хонконг предприеха серия от мерки с цел „охлаждане“ на пазара на имоти, включително драстично увеличаване на гербовия налог, плащан при сделките. Въпреки това обаче цените на имотите в мегаполиса продължиха да растат, като през 2014 г. бе отчетено увеличение от 13% на годишна база. От 2012 г. насам цените на имотите в Хонконг са нараснали с над 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още