IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордания ще строи нов "екологичен" град, за да облекчи столицата Аман

Градът ще инвестира в естествени, възобновяеми източници на енергия за производство на електричество

15:38 | 06.11.17 г. 1
<p>
	Целта на новия проект е да се облекчи пренаселената 4-милионна столица, както и град Зарка, северно от Аман, който е с 1,3 млн. души население. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Целта на новия проект е да се облекчи пренаселената 4-милионна столица, както и град Зарка, северно от Аман, който е с 1,3 млн. души население. Снимка: Архив Ройтерс

Йордания обяви проект за изграждане на нов "екологичен" град източно от Аман с цел да се облекчи столицата на страната, предава Франс прес.

Строежът на "зеления" град на около 30 км от Аман ще започне в средата на 2018 г. и ще приключи през 2050 г., уточнява правителството в комюнике.

Градът, определен като "екологичен, интелигентен и с устойчиво развитие", ще бъде построен на главна автомагистрала, свързваща Йордания с Ирак и Саудитска Арабия, казва се още в съобщението. Така ще бъде създадена благоприятна среда за бизнеса и ще бъдат предлагани достъпни жилища, както и зони за развлечения и обществени паркове.

Градът ще инвестира в естествени, възобновяеми източници на енергия за производство на електричество.

Целта на проекта е да се облекчи пренаселената 4-милионна столица, както и град Зарка, северно от Аман, който е с 1,3 млн. души население.

Проектът ще бъде финансиран от държавния и частния сектор, уточнява се комюникето, в което обаче не се посочва конкретна сума.

Йордания се надява проектът да привлече частни и чуждестранни инвестиции.

Йорданската икономика пострада тежко от конфликтите в съседните ѝ Ирак и Сирия. Приемането на стотици хиляди сирийски бежанци струва много скъпо на кралството, което не разполага с природни ресурси.

Аман оценява на близо 10 млрд. долара разходите за сирийските бежанци от началото на конфликта в Сирия през 2011 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
А ние ще облекчим ли София или цяла БГ ще местим у Софийско пОле..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още