IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изгражда изкуствени острови в Южнокитайско море

Пекин се опитва да „бетонира“ териториалните си претенции в района и да развие бази за контрол на едни от най-натоварените морски пътища в света

13:05 | 11.06.14 г. 3
Китай изгражда изкуствени острови в Южнокитайско море

Пясъкът, циментът, дървото и стоманата са последните оръжия от китайския териториален арсенал в подкрепа на усилията на Пекин да премоделира Южнокитайско море, пише Bloomberg.

Китайски кораби пренасят редовно строителни материали до място, което се намира в близост до островите Спратли. Строителството насред морето много напомня изграждането на изкуствените острови край Дубай.

Изкуствените острови в района могат да помогнат на Китай да „бетонира“ претенциите си и да развие бази за контрол на водите, през които преминават едни от най-натоварените морски пътища в света, отбелязва агенцията.

„Целта е Китай да контролира изцяло прилежащите води в Западния Тих океан“, коментира Ричарт Хейдариан, преподавател по политически науки в Ateneo de Manila University. „Въпросът е в това как ще бъде постигната тази цел. Китай вероятно трябва да обмисли повече принудителни мерки, като се има предвид, че страните в региона засега устояват на претенциите на Пекин“, допълва той.

Островите Спратли са един от архипелазите в Южнокитайско море, за които водят спорове Китай, Филипините, Тайван, Бруней, Малайзия и Виетнам. През 1988 г. китайски военен кораб нападна и уби в района 64 виетнамски граничари.

Островите и рифовете обхващат около 5 квадратни километра земя, разположена върху площ приблизително с размерите на Ирак. Това е търговска зона за риболов на риба тон, скумрия, калмари, октопод и костенурки, за която се предполага също, че има големи петролни и газови находища. Според оценки на Американската администрация за енергийна информация запасите от петрол в района възлизат на около 11 млрд. барела, а от газ – на над 4 трлн. куб. м.

В началото на юни говорител на китайското външно министерство обяви, че Китай счита островите Спратли, които Пекин нарича Нанша, за част от територията си. „Всичко, което Китай извършва на всеки от островите и атолите, е в рамките на суверенните права, а Филипините нямат нищо общо“, посочва говорителят Хун Леи.

През последните години Китай засили и военновъздушното си присъствие в района на спорните острови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Те може и да мълчат но комунистическите надничари (като теб) не мълчат а все така се борят за победата на световния интернационал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
Краварите кротко си мълчат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още