IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marinopoulos ще бъде спасена в последния момент от конкурента Sklavenitis

Сделката е посрещана с облекчение в Гърция - приходите на веригата магазини е почти 1% от БВП на страната

22:30 | 24.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцката веригата магазини Marinopoulis изглежда ще бъде спасена в последния момент, съобщава "Катимерини". Оферта за покупка е подала конкурентната Sklavenitis, а предложението вече е одобрено от борда на Alpha Bank. Решение за удължаване на кредитните линии, за да спаси затъващата верига, взе и Eurobank.

Очаква се отговорът на National bank of Greece и Piraeus. Малко вероятно е сделката да не получи зелена светлина и от тези две банки, коментира още изданието. Въпросът вече е преминал през комисии в институциите. 

Marinopoulos, създадена през 1962 година, е най-голямата верига магазини в Гърция. Компанията беше собственик на магазините с марка Carrefour в България. Към края на март веригата притежаваше 823 магазина в Гърция.

Преди около два месеца Marinopoulos подаде молба за банкрут в гръцки съд, след като натрупа дългове за 1,3 млрд. евро. Сумата е безпрецедент за гръцка компания, допълва изданието. От тях 723 млн. евро са задължения към доставчици и кредитори, 4,3 млн. евро - към персонала, а около 100 млн. евро са дължимите данъци и социални осигуровки.

Сделката е посрещната с облекчение в южната ни съседка. Приходите на веригата представляват около 1% от брутния вътрешне продукт на Гърция. По тази причина имаше и опасения, че нейният фалит може да предизвика ефект на доминото и за други компании и така да повлияя върху икономиката на Гърция.

Компанията има около 2 хил. доставчици, много от които също вече са близо до банкрута, и близо 12,5 хил. служители. Освобождаването на работниците би създало допълнителни проблеми на трудовия пазар в Гърция.

Веригата магазини поиска тримесечна защита от кредиторите с подаването на молбата за банкрут, в опит да избегне колапса. Компанията посочи, че причината за тежкото й състояние е продължаващата икономическа криза в Гърция. Приходите на магазините в групата падат, а оперативните разходи се увеличават.

Sklavenitis беше един от първите кандидати за спасение на Marinopoulis. Едва днес обаче компанията потвърди, че ще купи затъналата верига, използвайки 360 млн. евро банково финансиране.

Очакванията са, че новият собственик ще предложи план за преструктуриране на компанията, който ще включва опрощаване на част от задълженията към доставчиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още