IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов гигант излиза на световната циментова сцена

Holcim и Lafarge водят преговори за сливане, но сделката е под въпрос заради опасения за конкуренцията

09:25 | 05.04.14 г. 2
Нов гигант излиза на световната циментова сцена

Двете най-големи циментови компании в света водят преговори за сливане, което би довело до създаването на група с продажби за 40 млрд. долара и лидер в световната циментова промишленост, съобщава FT.

Швейцарският циментов производител Holcim и френският му конкурент Lafarge съобщиха, че са в напреднал стадий на преговорите за сливане.

И двете компании обаче предупреждават, че няма гаранция, че ще се стигне до сделка заради антитръстовите опасения.

Глобалната циментова индустрия е доминирана от пет компании - Holcim, Lafarge, Cemex, HeidelbergCement и Italcementi, посочва изданието.

Lafarge и Holcim вече са част от по-широкообхватно разследване от страна на Европейската комисия (ЕК) за картелно споразумение и фиксиране цените на пазара на цимент. Разследването започна през 2008 г. с поредица от внезапни проверки на фирми, обвинени във “възможно ограничение на вноса и износа, подялба на пазара и координация на цените”.

Ако сделката се осъществи обаче, това би било тежък удар за останалите играчи в индустрията, поразена от свръхкапацитет заради кризата, която сви силно строителната дейност.

През последните години Holcim и Lafarge бяха принудени да въведат програми за намаляване на разходите в опит да възстановят рентабилността си. Holcim реализира продажби за близо 20 млрд. швейцарски франка през миналата година и си постави за цел да повиши печалбата си с 1,5 млрд. франка до 2015 г. Lafarge реализира продажби за 15,2 млрд. евро и преструктурира операциите си, за да намали дълговете си, които надвишават 10 млрд. евро.

Lafarge затъна в дългове след покупката на близкоизточния производител на цимент  Orascom Cement през 2007 г. Компанията плати 8,8 млрд. долара. В последствие групата започна да разпродава активи, за да покрие задълженията си и да намали размера им под 9 млрд. евро до края на тази година. Това би възстановило и инвестиционния рейтинг на производителя.

Инвеститори и анализатори от години спекулират, че двете групи в крайна сметка ще се слеят, въпреки че опасенията за конкуренцията се разглеждат като най-голямото препятствие пред една такава сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Сделката не бива да се допуска! Това създава монопол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
""""""""'И двете компании обаче предупреждават, че няма гаранция, че ще се стигне до сделка заради антитръстовите опасения.""""""Ако Кремиковци бяха тръст, никога нямаше да се стигне до продажба за един долар!Всъщност, това което остана от него, няма начин да не е тръст вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още