IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провизии влошават резултатите на испанската "лоша банка" за 2014 г.

Компанията разчита на засилващото се възстановяване на пазара на имоти в страната

12:38 | 01.04.15 г.
Провизии влошават резултатите на испанската "лоша банка" за 2014 г.

„Лошата банка“ на Испания Sareb удвои загубата си през 2014 г. въпреки все по-широкото възстановяване на сектора на имотите в страната, съобщава Financial Times.

Компанията за управление на проблемни активи отчете загуба от 585 млн. евро за миналата година. Година по-рано загубата беше в размер на 261 млн. евро.

През миналата година след консултации с Централната банка на Испания „лошата банка“ е направила провизии заради някои активи за 719 млн. евро, допълва изданието. Като се изключи влиянието на провизиите върху финансовия резултат, загубата на компанията е 45 млн. евро, което е значително по-малко спрямо 2013 г.

Брутните приходи на „лошата банка“ през миналата спрямо предходната година са без промяна – 1,6 млрд. евро.

Sareb беше създадена през 2012 г. след колапса на сектора на имотите в страната, предизвикан от световната финансова криза. Ролята на институцията е да „абсорбира“ и препродаде проблемните активи на банките, свързани със сектора на имотите.

В края на 2012 и началото на 2013 г. към Sareb бяха трансферирани активи на затруднени банки на стойност малко над 50 млрд. евро. Най-важни са активите на Bankia. Банката вече излезе на печалба, тъй като успя да се справи с кризата, и през февруари обяви, че даже ще плати дивидент.

Sareb разполага с 15 години за продажба на активите, които „абсорбира“. Към края на 2014 г. портфейлът ѝ се оценява на малко над 44 млрд. евро.

Въпреки загубите компанията вярва, че ще се възползва от набиращото скорост възстановяване на пазара на имоти в Испания. Според прогнозите на правителството икономиката на Испания ще се разшири с 2,4% през тази година. Същевременно към края на миналата година цените на жилищата в Испания се върнаха към ръст след шест години на стагнация.

Отделно търсенето на имоти в Испания се засилва все повече, като най-активни на пазара са големите американски институционални инвеститори.

Испанската „лоша банка“ през миналата година нае четири консултантски компании - Haya Real Estate, Altamira, Servihabitat и Solvia, които да съдействат при продажбата на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още