IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Конгрес постигна съгласие за бюджета за 2015 г.

Постигнатият компромис гарантира разходите на правителството на президента Обама до края на идния септември

09:27 | 10.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският Конгрес постигна съгласие за бюджета за 2015 г.

Републиканците и демократите в американския Конгрес се споразумяха за бюджета за следващата година, предава AFP, като се позовава на водещите преговорите представители на Републиканците Хал Роджърс и сенаторът от Демократите Барбара Микулски.

Законопроектът в обем от 1 603 страници определя размер на разходите за фискалната 2014 г. в размер на 1,1 трлн. долара (888 милиарда евро), колкото бе обемът и през 2014 г.

Фискалната година в САЩ продължава до края на септември 2015 г. Конгресът ще гласува в близките дни окончателния бюджет. Точна дата не е определена.

Постигнатият компромис гарантира разходите на правителството на президента Барак Обама до края на септември 2015 г.

В проекта е включено и финансирането на някои бунтовници, които се бият в Сирия срещу Башар-ал-Асад, пояснява Ройтерс. 5,4 млрд. долара пък са предвидени за борбата срещу болестта Ебола, пояснява Washington Post.

Преди броени дни Камарата на представителите на американския конгрес, която е контролирана от републиканците, одобри законопроекта за годишен бюджет за отбрана от 585 млрд. долара. В документа се дава правото на президента Барак Обама да разшири военната кампания на САЩ срещу ислямските бунтовници в Ирак и Сирия. Тогава Пентагонът потвърди план за обучение и оборудване на умерени сирийските бунтовници, борещи се със силите на президента на Сирия Асад.

Очаква се Камарата на представителите и Сенатът да приемат бюджета през тази седмица. Наскоро самите републиканци заявиха, че възнамеряват да не допускат финансова блокада, подобна на тази от миналата година.

В края на миналата година Конгресът трябваше да се съгласи на компромис едва след продължили в продължение на седмици спорове. Преди това бюджетният спор парализира в продължение на повече от две седмици администрацията на САЩ. Стотици хиляди държавни служители бяха изпратени в принудителен отпуск заради т.нар. “shutdown”, или временно спиране на всички второстепенни държавни служби, след като законодателите не успяваха да постигнат съгласие около горната граница на дълга.

Подобно блокиране на дейността на американските власти сега е избегнато, поясни Роджърс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
чудно как Путин не го е финансирал ISIS lol защото в секцията "Русия" има много специалисти като kandid където постнал, че всички националистически партии се финансирали от Кремъл ... :)) общ взето всички гадове се финансират от КПСС, но както се види от доклада на тея кавали тука май финасират всичко те, а не Путин щото той нема печатница като тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Тея за кво го играят целия цирк като винаги си гласуват да се вдигне летвата ... Много бих се учудил да си гласуват против тях .... И е тука много точно се показва кой го финансира тоя ISIS ..-------В проекта е включено и финансирането на някои бунтовници, които се бият в Сирия срещу Башар-ал-Асад, пояснява Ройтерс.-------кво по-ясно от това баси ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още